Eleverna är viktigare än skolbyggnader

Vilken personal på alla andra skolor ska det sparas in på? Hur ska ekvationen gå ihop för Bästa Mark-styret, skriver Tomas Ekberg (M), Elise Benjaminsson (M) och Glenn Glansin (SD) i en replik till Ulf Dahlberg (S) och Lena Ferm Hansson (C).

ANNONS
|

Socialdemokraterna och Centerpartiet i Bästa Mark-styret vill gärna få det till att Moderaterna och Sverigedemokraterna på något sätt vill lägga ner skolor i Ubbhult och Björketorp. Inget kunde vara mera felaktigt!

Däremot så är vi realister och till skillnad från S och C så har vi förmågan att prioritera just barnen i vår situation med över 1 200 lediga platser över i vår skola.

Argumentet om att ”transportera barn” faller på fakta: redan idag så bussas barnen flera gånger i veckan för gympa, slöjd och språk.

Då vill vi i stället ställa den viktiga frågan: Vad är viktigast för att bli bästa barnkommun? För oss är det en så god och likvärdig skola som möjligt där barnen får möjlighet att utveckla sin fulla potential.

Med Bästa Marks tidigare beslut så har vi idag inga möjligheter att ge våra barn de resurser som de behöver i formen av kuratorer, en rektor som faktiskt är på plats, pedagoger med rätt utbildning, ett skolhälsoteam värt namnet och möjligheter till stöd i mindre undervisningsgrupper.

För oss kommer alltid barnens kunskapsresultat och det som sker i klassrummen först.

En sak som S och C passande nog väljer att utelämna i sin debattartikel i Mark-Posten är det att vi sedan länge har en situation på våra skolor med minskande barnantal. Trenden är väldigt tydlig, det blir färre och färre barn på totalen och det är bara ett par orter som ser en ökning. Hur har S och C tänkt att hantera det?

Ulf Dahlberg (S) och Lena Ferm Hansson (C) i ställer frågan till oss kring vilka andra skolor vi vill lägga ner. Frågan de borde ställa sig är snarare vilka skolor som de kommer att tvingas lägga ned när S och C väljer att lägga pengar på byggnader framför verksamhet. Vi vill inte bidra till kraftigt ökade lokalkostnader som äter av resurser som borde läggas på undervisning. För oss kommer alltid barnens kunskapsresultat och det som sker i klassrummen först.

Vårt budgetsystem bygger på antal barn i skolan. Färre barn ger mindre pengar och ett minskat barnafödande i såväl Mark som riket får konsekvenser. Mer S och C:s förslag till reinvesteringar riskerar därtill kostnaderna för lokaler att öka kraftigt. Den kraftigt överdimensionerad Nya Ängskolan som S och C drev igenom innebär hyreskostnader på 60 000 kronor per elev och år.

Bästa Mark-styret är svaret skyldiga: hur ska de få ekvationen att gå ihop? Vilken personal på alla andra skolor ska det sparas in på?

Eller är det verkligen så att S och C inte förstår att personalen är den viktigaste resursen för barnens utbildning. Med deras politik så har vi byggnader utan personal. Det anser vi inte är att ta ansvar för vårt kärnuppdrag – nämligen att tillse att våra barn och unga får en god utbildning.

Vi gläds så klart också åt att Björketorpsskolan har presterat bättre på de nationella proven och självklart är små skolor inte per definition dåliga. Men faktum är att små enheter givetvis torde ha svårare att bemanna med de kompetenser som behövs. Det gäller inte minst närvarande rektorer som idag delar sin tid mellan skolor, en skolhälsovård som finns på plats mer än fredag eftermiddag, speciallärare och kurator.

Vi vill också påminna om att Skolverket valde ut Björketorpsskolan för riktade stödåtgärder, just på grund av dåliga resultat. Därtill har vi har som kommun samtidigt öronmärkt pengar för tidiga insatser och höjda resultat bland annat just på Björketorpsskolan.

Vi är både förtvivlade och sorgsna över den situation som uppstått på grund av svårigheter att göra de prioriteringar som krävs. Pengarna räcker inte till allt. S och C-styret har skapat en situation som tvingar oss att välja. Till skillnad från S och C så prioriterar vi barnen och resurser till lärare, framför byggnader och de röster som ni i er debattartikel fiskar efter i stundande val.

Tomas Ekberg (M)

Elise Benjaminsson (M)

Glenn Glansin (SD)

LÄS MER:Hur ska M och SD utveckla Björketorp och Ubbhult utan skolor?

LÄS MER:Nytt besked om Ubbhultskolan när budgeten presenterades

LÄS MER:Här är Markområdena där nästan varannan kan cykla till jobbet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.