Folktandvården i Horred i fara

Beslutsunderlaget framhåller att tandhälsan är så god i Horred att behovet av folktandvård inte längre är så stort. Men det innebär inte att bygden klarar sig utan tandsjukvård, skriver byalaget i Horredsbygden.

ANNONS
|

Ska Västra Götalandsregionen sätta tandhälsan på spel genom en neddragning av Folktandvården i hela södra delen av Marks kommun?

Sedan ett tag tillbaka har antalet dagar som kliniken i Horred har öppet, dragits ned från fem till tre. Nu har regionen tagit ett första beslut om en total avveckling av Folktandvården i Horred. Kliniken försörjer hela södra delen av kommunen med Folktandvård utan att det finns alternativ genom privattandvård. Kommuninvånare förväntas ta sig till andra delar inom kommungränsen – eller utanför, som det många gånger kan bli.

Av de listade 2 600 patienterna vid kliniken i Horred är cirka 800 barn varav många skolbarn vid behov ta sig själva till bokade tider på kliniken, därför att det är nära och inte innebär trafikfarliga situationer.

Äldre kan ta sig till kliniken på samma sätt. Patientsäkerhet säkras och bra uppföljningar kan ges utan längre färdsträckor även vid längre behandlingar. För den som kommer en bit ifrån finns parkeringsmöjligheter, som samtidigt ger möjlighet till andra ärenden i centrala Horred.

Om personalen på kliniken i Horred varit så duktiga att lära ut god tandhygien, skall då Horredsbor med omnejd straffas för att de är så bra på att sköta den?

I underlaget till regionförslaget om avveckling av kliniken lyfts inget om en barnkonsekvensanalys – har detta gjorts enligt de riktlinjer som gäller i regionen? Konsekvenser för ungdomar och äldre?

Till vilken Folktandvårdsklinik som helst i kommunen skulle det bli en betydligt längre resväg för patienterna både i tid och i pengar – och medföra negativ miljöpåverkan – inte minst om patienter överförs från Horred till Sätila, som Horred bedrivs organisatoriskt med i nuläget. Från Horredsbygden skulle det bli mer eller mindre en dagsutflykt med kollektivtrafik, och stort arbetsbortfall för medföljande föräldrar till skolbarn, eller för egen del.

Beslutsunderlaget framhåller att tandhälsan är så god i Horred att behovet av folktandvård inte längre är så stort. Det är i sig positivt och ett gott betyg för personalen! Om personalen på kliniken i Horred varit så duktiga att lära ut god tandhygien, skall då Horredsbor med omnejd straffas för att de är så bra på att sköta den? Hur mycket sämre med till exempel preventivvård kommer det att bli utan att ha kliniken nära? Detta verkar vara ett fall för en etiknämnd!

Att befintliga patienter vid kliniken i Horred inte får akuttider i Horred, om patienten inte accepterar att bli refererad till Sätila, är det jämlik och tillgänglig patientvård??

Individer och familjer som flyttar in till södra kommundelen, och kommer att flytta in under flera år framöver, exempelvis i nya bostäder i Horred – ska de direkt mötas av att kliniken läggs ned? Räknar Folktandvården med att en kontinuerlig nedgång av patienttal kan redovisas i kommunen, så att en fortsatt avveckling av antalet kliniker i kommunen kan minskas över tid?

Beslutsunderlag i Västra Götalandsregionen pekar enbart på negativa siffror och överväganden för kliniken i Horred – det enda som anses vara positivt är att man avser att kliniken stängs ned.

Detta får inte ske!

Horredsbygdens byalag

LÄS MER:Göteborgare misstänks ha försökt leja 13-åring för mord

LÄS MER:Efter branden i herrelösa huset – så agerar kommunen

LÄS MER:Humanas HVB-hem lägger ner sin verksamhet i Hyssna

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.