Hjärnan vann över hjärtat om gynmottagningen i Skene

”Vården genomgår en omställning där primärvården ska vara den naturliga ingången och sjukhusens uppgift är att utföra specialistvård”, skriver Markpolitikern Ann Iberius-Orrvik (M) som även är ledamot i SÄS styrelse efter fredagens beslut att flytta gynekologmottagningen i Skene till Borås.

ANNONS
|

Det har absolut inte varit ett lätt beslut. Jag har tagit del av information från olika håll, vägt de olika argumenten mot varandra och försökt vara så objektiv som möjligt. Med ett hjärta som säger en sak och en hjärna som säger en annan.

Syftet att flytta den specialiserade gynekologin från Skene till Borås är att minska sårbarheten och öka produktiviteten där fler besök och behandlingar kan korta köer och väntetider vilket i sin tur givetvis är till nytta för patienterna.

Vården genomgår en omställning där primärvården ska vara den naturliga ingången och sjukhusens uppgift är att utföra specialistvård. De som har behov av specialister ska vara trygga med att sjukhusen har den kompetensen. Patienterna ska känna en trygghet att personalen är uppdaterad på behandlingar och nya metoder. Att samla kompetensen kan bidra positivt till detta.

Styrelsens beslut under fredagen att stänga specialistgynekologin betyder inte att SÄS Skene inte kommer att utvecklas till ett närsjukhus och fyllas med verksamhet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centernhar lagt ett initiativärende där vi vill få en plan för vilka verksamheter som SÄS kan ha i Skene Närsjukhus. Där är det viktigt att se till helheten. Hur kan SÄS tillsammans med andra vårdgivare skapa en galleria med vård i Skene? Det vill vi få presenterat.

För mig är det viktigt att den vård som människor behöver ofta finns nära och en gynekologisk mottagning kommer finnas kvar i Skene. Specialiserad gynekologi flyttar till Borås. Det är den gynekologiska vård som behövs mer sällan.

SÄS Skene kommer bli ett Närsjukhus med prioritet sköra äldre, barn- och unga samt psykiatri.

Ann Iberius-Orrvik (M)

Ledamot SÄS styrelse

LÄS MER:Beskedet: Gynmottagningen i Skene flyttar till Borås

LÄS MER:Nu ska SÄS Skene bli Skene närsjukhus

LÄS MER:Tre unga män misstänks för grov misshandel i Skene

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.