Kvinnor bär välfärden på sina axlar

Kvinnor ska inte behöva betala för fortsatta nedskärningar med sin hälsa, skriver Annika Strandhäll, Ann-Christin Ahlberg och Anita Lomander, S-kvinnor.

ANNONS
|

I en internationell jämförelse är det lätt att slå sig för bröstet här i Sverige. Vi har inga diskriminerande lagar eller formella hinder när det gäller jämställdhet.Kvinnor är mer högutbildade än män, vi har en utbyggd barnomsorg och flera välfärdsreformer som andra länder bara kan drömma om.

Men nu ser vi att jämställdheten har stannat av eller börjat gå bakåt på centrala områden. En allvarlig utveckling vi ser är att livslängden för arbetarkvinnor sjunker. Samtidigt som övriga befolkningen lever allt längre går utvecklingen för kvinnor i den här gruppen i fel riktning. Många är de kvinnor som slitit ut sig i välfärdens kvinnodominerade yrken och som lever med låg pension och ekonomisk standard till följd av deltidsarbete eller sjukskrivning.

Idag är det välfärdens kvinnor som kompenserar för nedskärningarna med sina kroppar.

För S-kvinnor är det uppenbart att några av de viktigaste prioriteringarna framåt handlar om att satsa på välfärden och att förbättra arbetsvillkoren för den yrkesgrupp som varje dag skapar det välfärdssystem som vi är så stolta över. S-kvinnor anser att finansieringen till välfärden måste öka och att statsbidragen till Sveriges kommuner och regioner ska indexeras för att möta pris- och löneutvecklingen. Välfärden ska inte urholkas i takt med inflationen.

Vi stödjer också fackförbunden Kommunals och Sveriges Lärares krav på minimibemanning för att komma åt de slimmade verksamheterna inom skolan och omsorgen. Vi menar att detta är en ödesfråga för kvinnors rättigheter och den svenska modellen. Idag är det välfärdens kvinnor som kompenserar för nedskärningarna med sina kroppar. Vi får återkommande rapporter från förskolan, vården och hemtjänsten om anställda som måste springa snabbare, som rationaliserar bort raster, som inte längre hinner inte vara en medmänniska.

Välfärden utgör fundamentet i det svenska samhället, och det är i hög grad kvinnor som bär välfärden på sina axlar. I stället för nedskärningar behöver välfärden återuppbyggas med rimliga löner, bättre arbetsvillkor och en arbetsmiljö värd namnet. Det är nog nu! Kvinnor ska inte behöva betala för fortsatta nedskärningar med sin hälsa.

Annika Strandhäll (S)

Ordförande S-kvinnor

Ann-Christin Ahlberg (S)

Ordförande S-kvinnor Sjuhärad

Anita Lomander (S)

Ordförande S-kvinnor i Mark

LÄS MER:Alexander och Marcus försöker hålla Kinna snöfritt

LÄS MER:Familjen Andreasson gjorde sitt första Vasalopp

LÄS MER:Biljettkontrollanterna får nytt utseende – vita kepsarna skrotas

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.