Csaba Bene Perlenberg: Därför är en prenumeration årets julklapp

Om du har möjlighet hade både vi och andra dagstidningar, magasin eller tidskrifter blivit mycket glada om ni ville unna er själva en återkommande dos av journalistik, skriver Mark-Postens chefredaktör och ansvarige utgivare Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Med uppenbar risk för en självförhärligande krönika – om du inte redan hunnit köpa alla julklappar har jag ett viktigt tips i all sin enkelhet.

Det har knappast gått någon förbi att den fria pressen genomgår en omvälvande tid. Annonsmarknaden omstruktureras, och annonspengarna förflyttas från oberoende press till internationella digitala jättar som Google och Meta som äger Facebook och Instagram.

Att annonsmarknaden viker för dagspressen har ingenting med dagspressens attraktivitet att göra. Allt fler läser och tar del av nyheter, granskningar, rapporteringar, analyser, opinionsmaterial och allt annat som vi och andra medier erbjuder våra läsare.

En prenumeration är en investering i det fria ordet.

Matematiken är denna: Nu måste egenfinansierade tidningar i allt högre grad luta sig mot er läsare. Läsarandelen i vår finansiering, som möjliggör vårt demokratiska uppdrag, måste möta det som försvinner på annonssidan.

Ansvaret att hålla tidningar levande är inte läsarnas, utan tidningarnas som måste erbjuda relevant journalistik för dem som läser eller vill läsa. Men som läsare har man en möjlighet att med sin plånbok göra ställningstaganden för en fri och oberoende press.

Därför: Om du har möjlighet hade både vi och andra dagstidningar, magasin eller tidskrifter blivit mycket glada om ni ville unna er själva eller era nära och kära en återkommande dos av journalistik.

Oavsett om ni vill prenumerera på vår tidning (där du kan dela din prenumeration med flera andra familjemedlemmar eller vänner) eller på en annan tidning som ägnar sig åt lokal granskning, riksrapportering eller internationell bevakning, är det en investering i det fria ordet – och i din möjlighet att hålla dig steget före genom att hela tiden få reda på det senaste.

Därför – låt en prenumeration på en tidning bli årets julklapp under granen.

LÄS MER:Flygplatstomten sprider glädje bland resenärerna

LÄS MER:Film avslöjar polisens dödsskjutning i Rävlanda: ”Ni sköt min hund!”

LÄS MER:Arbetsplatsolycka med toalett på Landvetter