Csaba Bene Perlenberg: Dödshot mot journalister är ett hot mot demokratin

Journalister ska inte behöva räkna med dödshot bara för att de är journalister, skriver Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS

Journalist kan vara världens bästa yrke. Vilket annat jobb låter en träffa nya människor nästan varje dag, samtidigt som reportrar lär sig nya saker om vår bygd, där vi ena dagen skriver om sport bara för att andra dagen skriva om kultur? Och allt däremellan. Som journalist får man ta del av både glädjeämnen och sorger, samtidigt som vi bär människors förtroende att berätta om just deras vardag.

Journalistik är detaljer och fakta, men det är också känslor. Våra artiklar eller radioinslag eller filmer ska informera, beröra – och från tid till tid uppröra.

Journalister, lika lite som någon annan yrkesgrupp, ska inte behöva förvänta sig att bli utsatta för hot eller andra nedsättande benämningar bara för att vi sköter vårt jobb.

Och även om journalister och journalistiken har ett särskilt viktigt samhällsbärande uppdrag, vars funktion har en direkt koppling till yttrandefrihet, tryckfrihet och ytterst vår gemensamma demokrati, är det viktigt att komma ihåg att det också är ett jobb.

Därför ska journalister, lika lite som någon annan yrkesgrupp, inte behöva förvänta sig att bli utsatta för hot eller andra nedsättande benämningar bara för att vi sköter vårt jobb.

Häromdagen nedkom Borås Tingsrätt med en dom som slår fast just detta. För till våra kollegor på Borås Tidning hade en man hotat två journalister via telefon. En journalist skulle mannen ”ha ihjäl”, en annan journalist, som var den som mottog samtalet, skulle mannen både skjuta och hugga huvudet av.

Mannen nekade till att han skulle ha sagt detta och menade att hans mobiltelefon kunde ha blivit kapad.

Den bortförklaringen köptes inte av tingsrätten som fann att det var mannen som hade ringt och uttalat hoten.

Mannen döms för olaga hot med villkorlig dom som påföljd, samt åläggs att betala 50 dagsböter om 150 kronor motsvarande 7 500 kronor. Han ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.

Mannen ska även betala 5 000 kronor samt ränta till var och en av de två journalisterna som han hotade.

Tingsrätten konstaterar att ”Hoten har varit ägnade att framkalla allvarlig rädsla för egen säkerhet” hos de två BT-journalisterna.

Ynka femtusen kronor för ett dödshot kan man ha åsikter om, men det viktigaste är att tingsrätten slår fast att olaga hot mot just journalister är särskilt oacceptabelt, just för att det gjorts i relation till deras yrkesutövning.

Domen slår fast att de två journalisterna utsatt för en ”allvarlig kränkning” också fast att den dömde mannen ”uttalat dödshot riktat mot två journalister kopplat till deras yrkesutövning, vilket är ytterst allvarligt.”

Detta konstaterande är av stor vikt, då varken journalister eller andra ska acceptera att bli hotade till livet eller på annat sätt ta del av nedsättande kommentarer riktade mot person och gärning.

Ytterst handlar hot mot journalister om ett olaga hot mot demokratin.

LÄS MER:Inget stöd till folkbildningen efter förvirring på fullmäktige

LÄS MER:Kvinna slogs medvetslös på McDonalds i Kinna: ”Började skaka”

LÄS MER:Leteboskolan i Horred kritiseras för religiösa inslag på skolan