Csaba Bene Perlenberg: Hur ska vi jobba i framtiden?

I en digitaliserad värld blir det än viktigare att arbetsgivare erbjuder attraktiva villkor för de som behövs på plats, skriver Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg efter tidningens rapportering om schemaändringarna inom den kommunala omsorgen tidigare i veckan.

ANNONS
|

Tidigare i veckan kunde Mark-Posten rapportera om de upprörda känslor som väckts efter att omsorgsförvaltningen i kommunen gjort stora förändringar i schemaläggningen. Gensvaret bland en hel del medarbetare, samt facket, har varit öronbedövande.

Förändringen består av att nattpass ska kortas samt att fastanställda ska kunna användas som vikarier på andra arbetsplatser än där de vanligtvis är stationerade, under vissa rörliga arbetsdagar. Och när nattpassen förkortas måste timmarna tas igen vid andra tillfällen. Konsekvensen blir fler natt- och helgpass.,

För de medarbetare som valt, eller stannar kvar, inom den kommunala omsorgen just för att arbetsförhållandena möjliggjort längre sammanhållen ledighet efter nuvarande rådande längre arbetspass, gör omgörningen att det i praktiken blir en ny form av anställning under helt andra villkor.

Exakt hur vi ska jobba i framtiden är växande nöt att knäcka

För kommunen handlar det om att använda sina personalresurser mer effektivt, enligt förvaltningschefen Susanne Åhman.

– Om vi kan använda våra personalresurser på ett bättre sätt där de gör mest nytta möter vi både delar av den demografiska utmaningen och den ekonomiska, säger hon i Mark-Posten.

Exakt hur vi ska jobba i framtiden är växande nöt att knäcka. I en digital värld vidgas klyftan mellan de som kan jobba delvis hemma eller på olika ställen, gentemot de som har uppgifter som kräver fysiska insatser. När det inte längre är en förmån att kunna jobba flexmässigt utan ett fullt naturligt inslag för tjänstemän och andra, måste arbetsplatser med fokus på produktion och fysisk service kunna kompensera och konkurrera på andra sätt för att erbjuda attraktiva och moderna villkor.

Arbetspass där man jobbar längre men också kan vara ledig på ett annat sätt, är en sådan omständighet som arbetsgivare har att erbjuda anställda, nuvarande och framtida.

I alla fall fram till nu inom omsorgen i Marks kommun.

Slut är tiden då arbetsgivare kan ta arbetstagare för givet, inte minst inom den kommunala omsorgen där det finns andra kommuner eller regionala verksamheter som skriker efter kompetent arbetskraft.

Det finns fler än 2,6 miljoner människor i landet som är 60 år eller äldre, en grupp som växer snabbare än övriga befolkningen, enligt Statistiska centralbyrån. Och gruppen kommer fortsätta att växa: 2040 beräknas gruppen 65+ vara högre 2021 i samtliga län och i de allra flesta kommuner. Kikar vi på gruppen 80 och över gäller samma sak. Dels minskar dödligheten, dels är det 40-talisterna som äntrar sitt åttonde årtionde under de kommande åren.

Det säger sig självt att välfärds- och omsorgsbehovet framöver kommer att leda till att makthavare behöver tänka om, tänka till – och våga tänka nytt. Om det är detsamma som att tänka rätt är en annan sak.

Att Marks kommun nu väljer att göra om sina scheman är därmed inte särskilt överraskande. Hur det kommer att gå återstår att se. För de medarbetare som nu funderar på att söka andra arbetsgivare finns det inga garantier för att andra kommuner, eller privata omsorgs- och vårdgivare, inte förr eller senare kommer följa Marks väg.

Mark-Posten kommer fortsätta bevaka välfärdens utmaningar i en ny tid – och om dess konsekvenser. Har du tips eller vill dela med dig av tankar om hur omsorgen eller andra kommunala verksamheter ska möta bemanningsutmaningen framöver är du varmt välkommen att höra av dig! Maila redaktionen@markposten.se

LÄS MER:Larmet från omsorgen: ”Det kommer bli massuppsägningar”

LÄS MER:Facket efter omsorgslarmet i Mark: ”Vi saknar delaktighet”

LÄS MER:26 anställda varslas i skolköken i Marks kommun