Csaba Bene Perlenberg: Mark förtjänar en egen dagstidning

Oroväckande att Borås Tidnings chefredaktör inte förstår skillnaden mellan en intervju och marknadsföring, skriver Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund är upprörd. I ett frontalangrepp mot Mark-Posten anklagar han tidningen för att sprida lögner.

Det handlar om en intervju med Mark-Postens förra chefredaktör Magnus Ringman som publicerades 3 mars, där denne sade att det innan tidningens etablering saknats en ”daglig digital bevakning av Mark sedan tidigare”.

En intervju som Eklund gärna ondgör sig över, men inte länkar till så att läsarna kan bilda sig en egen uppfattning. Nog tillhör det god branschsed att länka till sådant som det riktas kritik mot.

Det är en erkänt slarvig formulering som nu uppdaterats med vad som avsågs: Att Mark innan Mark-Postens etablering saknade en egen daglig digital dagstidning. Mea culpa.

För läsarna är det avgörande: Till skillnad från Borås Tidning som har en lokalredaktion med två duktiga medarbetare så har Mark-Posten fyra heltidsanställda (och en redaktionshund) samt en egen ansvarig utgivare och chefredaktör.

Allvarligare än en slarvig formulering är direkta felaktigheter.

I samband med sin krönika, där chefredaktören anklagar oss för lögner, finns ett par faktafel som är värda att kommentera.

Det menas att Mark-Posten ”använt lögner i sin marknadsföring”. Det är anmärkningsvärt att en chefredaktör och ansvarig utgivare inte vet skillnaden mellan redaktionell text och annonser, vilket ju marknadsföring är. Att kalla en intervju som skrivits utifrån aktualitetsprincipen för ”marknadsföring” vittnar om en elastisk inställning till publicistik.

Vidare menar Stefan Eklund att det handlar om en intervju av en avgående chefredaktör. Det är direkt felaktigt och, om läsarna tillåter, en aningen slapp omvärldsbevakning. Undertecknad tillträdde som chefredaktör den 6 februari, vilket tidningen också skrev om på nyhetsplats. Jag skrev även min första chefredaktörskrönika den 7 februari där jag tackade av min företrädare.

Anledningen till intervjun med Magnus Ringman, vilket bokstavligen står i den allra första meningen i ingressen, är att Ringman lämnat ägarkoncernen Stampen. Läser inte Eklund de texter han går upp i linningen över?

Avslutningsvis: Stefan Eklunds anklagelseakt bildsätts med en helbild på Borås Tidnings redaktionshus.

I Borås.

Mark-Posten, Marks enda digitala dagstidning med egen ansvarig utgivare och chefredaktör, har sin redaktion i Kinna.

Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund är välkommen upp på Mark-Postens redaktion för en kopp kaffe nästa gång han har vägarna förbi sin lokalredaktion.

LÄS MER:Filosofiska samtal på hemliga mörkervandringen i Skene

LÄS MER:Alexander och Marcus försöker hålla Kinna snöfritt

LÄS MER:Fullt upp på plåtverkstaden i Kinna efter halkan