Csaba Bene Perlenberg: Mark ger mig hopp om att vi klarar klimatutmaningen

Mark-Postens rapportering skildrar tiden vi lever i. Och framtiden är grön, skriver Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Två olika artiklar har gett mig hopp om klimat- och energiomställningen under den senaste veckan. Det de har gemensamt är att båda publicerats av Mark-Posten. Den första publicerades förra söndagen (26/2) och handlade om arbetet som pågår inom Marks kommun med att byta ut alla gamla lysrör och armaturer mot ny, modern belysning. Det beräknas ta ytterligare åtta år att se till att skolor och andra kommunala arbetsplatser har mer energieffektiva och därmed mer klimatvänliga och hållbara ljuskällor. En av de uppenbara fördelarna är att belysning med kvicksilver därmed fasas ut.

Omställningsarbetet förekommer inte bara i den kommunala sfären. Även inom den privata sektorn pågår arbetet med stormsteg – i lördagens upplaga går det att läsa om Kasthall mattor och golv AB i Kinna som tagit sig an frågan om lysrör med stormsteg. På kort tid har energikostnaderna sänkts med 30 procent. Led-lamporna har även sensorer och timers som gör att åtgången kan regleras automatiskt.

För både den offentliga sektorn men även för privata bolag är det numera både ekonomiskt och en god affär att ställa om. Den som inte satsar på ny, smartare teknik kommer förr eller senare att stå kvar med höga energiräkningar och föråldrad infrastruktur som inte kommer att kunna användas eftersom även leverantörer av lysrör och glödlampor ställer om.

Det är viktigt för att människor ska kunna fatta rationella beslut om sin vardag, även ur klimatperspektiv.

Marks kommun och Kasthall är sett till världens samlade behov av omställning små spelare – men de är exempel på att det både går att ställa om, och att den hållbara omställningen mot en mer energi- och klimatsmartare värld är en självklar, pågående och numera rätt smärtfri process.

Här har Mark-Posten och annan fri press och media ett stort ansvar att hitta de goda exemplen. Inte för att det emellanåt är viktigt med ”positiva nyheter”, utan för att vår rapportering om omställningsarbetet i Marks kommun och hos Kasthall är en skildring av den tid vi lever i. När vår tidning och andra rapporterar om det som händer och sker ger det våra läsare en verklig bild av rådande läge. Det är viktigt för att människor ska kunna fatta rationella beslut om sin vardag, även ur klimatperspektiv.

Mark-Postens rapportering har påmint mig om att det går att genomföra effektiv, snabb och verklig förändring, så länge vinsten att ta sig an utmaningar är större än kostnaden för att fortsätta i samma gamla hjulspår.

Har du också exempel på ett bra omställningsarbete inom din verksamhet eller på din arbetsplats som du tycker skulle vara intressant för andra Markbor att läsa? Hör gärna av dig till oss på tidningen och tipsa!

LÄS MER:Lugn stämning på Ängskolan efter rånet

LÄS MER:Markbo misstänkt för flera fall av misshandel

LÄS MER:Mark-Postens första chefredaktör Magnus Ringman: ”Journalistik är väldigt, väldigt roligt”