Är det kommunens uppgift att sälja drivmedel?

Är det kommunens uppgift att sälja drivmedel, skriver Ann Iberius-Orrvik (M).

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMark|

Självklart är det inte kommunens uppgift att sälja drivmedel. Jag välkomnar den utredning som Konkurrensverket nu kommer att göra, om offentlig satsning på laddstolpar har en negativ påverkan på marknadskonkurrensen. Marks kommun ska inte bedriva osund konkurrens gentemot det privata näringslivet. Det blir fler och fler elbilar på våra vägar som behöver laddas. Bensin- och dieselbilar har sin infrastruktur via bensinstationer som drivs av företag. Men när det gäller laddinfrastrukturen så har det blivit staten och kommunerna som investerar.

Marks kommun har ett så lågt pris för laddningen på sina laddstolpar att det inte lönar sig för företag att satsa på att bygga laddinfrastruktur eller för den delen sätta upp ett fåtal laddstolpar. Detta påpekade jag i kommunfullmäktige när beslutet togs om 3 kr/kWh i kommunens laddstolpar. Priset som beslutades innebär att det privata näringslivet inte kan konkurrera och följden blir att kommunen själv måste bygga ut laddinfrastrukturen, påtalade jag.

Konkurrensverket har nu startat en utredning, vilket jag välkomnar. Projektledaren säger till TT att: ”Vi har fått indikationer på att offentliga aktörers agerande på marknaden kan utgöra hinder för en effektiv konkurrens. Det riskerar att hämma utbyggnaden av laddinfrastrukturen.” Uttalandet går hand i hand med mina synpunkter och jag ser fram emot att ta del av utredningens resultat. Ett resultat som jag hoppas blir en tankeväckare för den den politiska majoriteten i kommunen.

Samma majoritet som säger sig satsa på att bli Bästa Företagarkommun. Samtidigt går besluten stick i stäv med intentionen. Vi behöver all el och alla laddstolpar vi kan få. Det krävs en rejäl utbyggnad och tillgång till laddinfrastruktur. Om vi ska klara av den omställning av fordonsflottan som nu pågår och behövs, krävs samarbete och inte otillbörlig konkurrens från det offentliga. Då ska inte det kommunen slå undan benen för näringslivet. De behöver komplettera varandra.

En fundering: Varför ska det kommunen bygga laddinfrastruktur när de inte äger bensinstationer? Båda förser våra fordon med drivmedel.

Ann Iberius-Orrvik (M)

Kommunfullmäktigeledamot i Marks kommun

LÄS MER:”Hör regeringen inte människors rop på hjälp!”

LÄS MER:Fritt skolval? Det ifrågasätts i en insändare

LÄS MER:Använd den frihet andra är beredda att dö för

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.