I en ring stolar sitter ett sällan skådat pressuppbåd samlat runt bordet i ett råkallt föreningshus långt ute i skogen. En sprakande kamin gör sitt yttersta för att värma upp journalisterna från Sveriges Radio, SVT, Markbladet, Borås Tidning och Mark-Posten.
Inte bara pressen är välrepresenterad denna eftermiddag. Kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg sitter i ett hörn och sekunder innan klockan slår tre, brakar kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) in.
Idrottsprofilen vill få unga att flyga
Anledningen stavas Anand Rasheed. Idrottsprofil med förflutet i bland annat Marbo basket, han har tagit emot pris på Idrottsgalan som ledare och drivit bolag inom personlig assistans. En entreprenör och idéspruta som nu flyttat tillbaka till Mark och Fritsla från Göteborg och genast börjat synas och höras.
I prydliga pilotkläder sitter också delar ur Örestens flygklubbs styrelse lutade över bordet med händerna knutna framför sig. Aparta i sammanhanget är de ungdomar som också fått var sin stol runt bordet men som allting egentligen handlar om.
Enligt det pressmeddelande som Anand Rasheed skickat ut och som uppenbarligen lockat hit till och med SVT, annars sällsynta på bygden, ska ungdomar i ett nytt projekt få möjlighet att gå en grundutbildning i flygning.
– Jag är entreprenör och har hållit på med massor av idéer, det här är bara en av dem, inte för att skryta. Det här är inte något jag är särskilt imponerad över men jag är imponerad av att styrelsen tog emot det så bra, säger Anand Rasheed efter presskonferensen som mest gick ut på att flygklubbens styrelse berättade om sin verksamhet.
Ingen flygshow på grund av vädret
Tanken var att något flygplan skulle ta sig en lov över landskapet idag.
– Men hade man gått vår kurs hade man hittat minst fyra anledningar till att det här inte är passande väderlek för flygning, säger Kjell Saxevall, ordförande i flygklubben.
Molnen hänger lågt och vassa snöflingor piskar i ansiktet, men även om man är skyddad från dem inne i hangaren är det kallt. Ingen flygshow idag.
Planen är nu att Anand Rasheed ska samla ihop 30 ungdomar som har motivationen att ta sig igenom den förhållandevis tunga grundutbildningen. Då ingår en stor del meteorologi. Möjligen inte det första man kommer att tänka på för att locka ungdomar.
– Vi är inte intresserade av att få in halvdana ungdomar som vill ta lite kort på flygplanen och lägga upp på Facebook. Vi vill ha seriösa ungdomar, säger Anand Rasheed.
– Man får en kompetens som är dokumenterad och värd någonting. Vi söker ungdomar som vill lägga tid och kraft på att uppnå resultat. Det här är så långt från en ungdomsgårdsverksamhet man kan komma, säger Tony Huhtala, utbildningsledare.
Alex Skogsberg älskar väder
Och åtminstone en sådan person har Anand Rasheed redan hittat.
– Harald, han kommer hit bara för att han är intresserad av meteorologi, säger Anand Rasheed.
Så är det faktiskt. Men Harald vill hellre bli kallad Alex.
– Det är flyg, fyrhjulingar och meteorologi som lockar mig. Jag har alltid varit intresserad av väder, från åskväder till orkaner, säger Alex Skogsberg.
Bredvid honom vid ett flygplan hänger också en tjej med det oerhört passande namnet Skye Holmgren. Hon har en lite annan infallsvinkel.
– Jag är ute efter action, säger hon.
Ett litet krux i sammanhanget är att trots utbildningen väntar fortfarande kostnader på runt 130 000 kronor för att faktiskt ta ett eget flygcertifikat. Något man dock kan göra redan när man är 17 år.
Ser ni framför er att ni faktiskt kommer att ta själva certifikatet?
– Ja, någon gång när jag tjänar pengar, säger Alex Skogsberg.
– Någon gång ska jag verkligen göra det, säger Skye Holmgren.
Anand Rasheed har hittat finansiering genom Solidaritet och kultur utan gränser, Skug. En ideell förening som satsar pengar på ungdomsverksamhet av olika slag. Planen är att kursen drar igång 16 januari med kurser en gång i veckan. Anand Rasheed kommer att leda den.
– Jag kommer se till att gruppen är intakt och mata dem med gemenskap i form av andra aktiviteter, gå på bio och käka pizza och så där, säger han.
Alla ska upp i luften innan kursen är slut
Till sommaren ska ungdomarna vara tillräckligt upplärda för att kunna vara en värdefull tillgång när klubben gör sina brandflygningar, beställda av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Då får man inte ratta flygplanen själva men kan exempelvis ta bilder och använda andra tekniska hjälpmedel.
– Innan kursen är över ska man ha fått flyga men efter att kursen är över varvar vi in dem i våra brandsäkerhetsflygningar, säger Tony Huhtala.
LÄS MER:Örestens flygklubb bjöd in till Öppet Hus
LÄS MER:Kommundansarnas första framträdande i Mark – förskolan var med
LÄS MER:Julgranen i Kinna är rest – därför sker det så tidigt