Alvins föräldrar portas på Strömskolans skolavslutning

När Strömskolan i Kinna har sommaravslutning ska eleverna fira med sång på skolgården. Men bara föräldrar till barn i vissa årskurser är välkomna.
– Förbannad är bara förordet, säger pappa Pär Aneman.

ANNONS
LocationKinna||

På fredag är det skolavslutning på Strömskolan i Kinna och eleverna har övat in sånger. Tillställningen ska ske på skolgården och än så länge talar väderprognosen för 26 grader och strålande sol.

Men flera föräldrar och elever är besvikna och arga. I fredags i förra veckan, med en vecka kvar till avslutningen, gick nämligen ett meddelande ut i V-klass, den plattform som används för kommunikation med skolan:

”Vi välkomnar vårdnadshavare till elever i förskoleklass, årskurs 3 och årskurs 6 att vara med utomhus. [...] Övriga vårdnadshavare får fira avslutningen hemma.”

Vårdnadshavare och föräldrar i de övriga årskurserna får därmed inte delta vid sina barns skolavslutning.

– Förbannad är bara förordet. Vi har ju tagit ledigt från jobbet och allting, säger Pär Aneman.

– Det är tråkigt att de inte får lyssna på sången vi har övat på, säger sonen Alvin Aneman som går i årskurs två på Strömskolan.

Skolans rektor Linda Nerman svarar på mejl när Mark-Posten ber om en kommentar.

”Vi arrangerar en skolavslutning utifrån elevernas behov och förutsättningar. Vi har eleven i fokus och skolavslutningen är främst till för att elever och personal ska få en trygg och fin avslutning av läsåret. Vi hade det här upplägget förra året och utvärderingen visade att det var gynnsamt”, skriver Strömskolans rektor Linda Nerman och tillägger:

”Vi hoppas på en fin dag tillsammans.”

Det finns exempel på skolor i andra kommuner som har tagit liknande beslut, exempelvis i Härryda kommun som Härryda-Posten har skrivit om.

Likadant förra året

Föräldrarna känner igen upplägget från förra året. Även om restriktionerna vid det laget var borttagna fanns pandemin fortfarande högt på agendan och föräldrar godtog motvilligt beslutet.

– Vi har väntat och väntat, och så kommer bomben att vissa föräldrar inte får komma och se barnen sjunga. Alla barn ska ju sjunga men de får inte ha sina föräldrar där, säger Beatrice Aneman.

Att det skulle bli för trångt på skolgården köper hon inte.

– Man gör inte så här, man klarade det förr, varför inte nu? Barnen tycker inte att det blir en riktig skolavslutning, säger Beatrice Aneman.

I frustration skrev hon ett ilsket mejl till en av rektorerna på Strömskolan och fick till svar:

”Jag kan förstå att upplägget inte motsvarar dina förväntningar men det är ett gemensamt fattat beslut utifrån det upplägg vi finner bäst.”

Alla var med innan pandemin

Josefine Karlsson har två barn på Strömskolan och berättar att det innan pandemin gick att genomföra skolavslutningar där alla föräldrar fick närvara.

– Då var alla välkomna så varför det har blivit så här är väldigt märkligt. Något år var det på handbollsplanen utomhus. Det är som en slänt runt om som naturliga läktare, det var perfekt, alla såg jättebra, säger Josefine Karlsson.

Hennes irritation grundar sig mest i en bristande kommunikation.

– Det som upprör väldigt många är att det inte går ut någon information om varför.

Många tänker trotsa

Ett alternativ som föräldrarna tar upp är att, om det nu är platsbrist det beror på, dela upp skolavslutningen så att alla föräldrar kan närvara. Och eftersom kritiken fanns redan vid förra årets sommaravslutning menar de att det fanns gott om tid att planera.

– Men det är många som tänker gå ändå, fast de inte har barn i rätt årskurs. När man inte får någon information om varför blir det en trots, då går man dit ändå och visar att det inte är okej, säger Josefine Karlsson.

LÄS MER:Efter turbulensen– nu är nya skolchefen rekryterad

LÄS MER:Elever på Marks Gymnasium körde upp för motorsågskörkort

LÄS MER:Här samlas Reko-ringen i Kinna - mat direkt från gården