Assbergs Mopedsällskaps mopedrally drog över 200 mopeder

Det blev till slut cirka 220 mopedister som ställde upp i det årliga förstamajrallyt som arrangerades av Assbergs Mopedsällskap.
– Vi hade 270 anmälda i år men vädret har tydligen skrämt en del, säger Thore Svensson som är ordförande i sällskapet.

ANNONS
|

Prick klockan 10 började på måndagen dryga 200 mopeder åka ut på ett 6 mil långt rally där vägarna var både ovissa och föränderliga. Det är nämligen aldrig samma bana som åks, utan den byter form varje år. Något som var speciellt för årets start, förutom vädret, var hur smidig den blev.

– Det gick otroligt bra. Inte en enda tjuvstart. Någon gång har hela gänget på 300 åkt iväg samtidigt, och det är inte bra på 156:an, konstaterar Thore Svensson.

De för dagen 200 åkarna lämnade Markslöjds parkering i en klunga av 25 personer åt gången, med någon minuts mellanrum. Luften täcktes för tillfället av moln av avgaser. Sen väntade en sex mil lång resa ute i Marks terräng, med två fikapauser. Och om än inte obligatoriskt, så stannade många där.

– De flesta har med sig matsäck och kaffe, säger Thore Svensson.

Thore Svensson berättar att intresset bara ökat genom åren.

– De drog igång med det här år 2000 och antalet har ökat hela tiden. Vi anses ha väldigt roliga vägar. Det är mycket upp och ned och blandat både asfalt och grus.

Och även den här gången var det förstagången-åkare som hade tagit sig från alla möjliga ställen i Sverige. Två av dem var Tony Johansson och Håkan Rooth som har tagit sig hit från Tjörn, 5 mil norr om Göteborg.

– Det var jättetrevligt och bra anordnat, säger Tony Johansson.

Vad är själva grejen för er?

– Man träffas och pratar mopeder med varandra. Man kanske ger varandra lite tips. Det är en trevlig grej helt enkelt. Framför allt när man är pensionär, då får man ha en liten hobby.

Han och kompisen Håkan Rooth har nu för tiden mopeder som sitt stora fritidsintresse och det blir en hel del av den här typen av lopp.

Enligt Thore Svensson tar loppet två till tre timmar och under den tiden hinner mopedisterna se en hel del av Marks vägar och grönska. Mopederna är av klass två, alltså den gamla modellen. Så det ska egentligen inte gå särskilt fort. Men det gör inget.

– Man hinner se sig omkring, det är liksom det som är tjusningen, säger Tony.

Ett motorcykelintresse finns tidigare för både Tony och Håkan och säkert bland många av dem som åkte. Men på senare dagar föredrar de mopederna.

– Man slipper besikta och allt annat krångel som kommer med motorcykeln, det behöver inte vara så märkvärdigt med mopeden, säger Håkan.

Och bara timmen efter de har åkt i mål, ätit lite korv med bröd och är redo att lämna Mark så är de övertygade om återbesök.

Kommer ni tillbaka nästa år?

– Ja det gör vi, säger Håkan.

– Det tror vi, hoppas det blir bättre väder, säger Tony.

LÄS MER:Misstanken: Ungdomar hoppade sönder vindskydd i Kinna

LÄS MER:90-årige Henrik predikade i Örby – på sin födelsedag

LÄS MER:Markbo åtalas för djurplågeri – minigris fick avlivas