Biblioteket i Horred verkar få stanna i centrum: ”Garanterat”

Engagemanget kring biblioteket i Horreds eventuella flytt har varit stor bland de närboende, något Mark-Posten tidigare skrivit om. Nu verkar Horredsborna få som de vill.
– Det kommer garanterat att bli så, säger Birgitta Andersson (S).

ANNONS
|

Frågan om biblioteket aktualiserades när det upptäcktes vissa renoveringsbehov i lokalerna för ungefär ett år sedan. Det har bland annat konstaterats viss mögeltillväxt och eftersom kommunen hyr in sig väcktes också frågan om inte biblioteket borde flytta in i kommunägda lokaler.

Flera alternativ har lyfts varav den starkaste kandidaten varit att eleverna på Sjöbyskolan skulle få ett kombinerat skol- och folkbibliotek i den byggnad som nu står outnyttjad på skolgården.

Rört upp starka känslor

Men flytten har rört upp starka känslor, namnlistor har samlats in och den undersökning kommunen själva genomfört har visat på att en överväldigande majoritet Horredsbor vill att biblioteket stannar där det är. En av de drivande i frågan har varit Eva Andrée i Horredsbygdens byalag.

– Jag bor lite utanför och kan nu parkera centralt, hämta paket, handla mat, hälsa på vänner och gå in på biblioteket utan att behöva flytta bilen, säger Eva Andrée.

Hon menar bland annat att centrum tunnas ut om biblioteket ska flyttas och att det blir mer otillgängligt om man tvingas forcera den branta backen upp till Sjöbyskolan. Men på Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskotts möte i veckan förordade tjänstemännen en flytt med hänvisning till visionen om Bästa barnkommun och att elevernas läsning skulle tjäna på att biblioteket hamnar nära dem.

Beslutet i nämnden verkar givet

Nu tyder dock det mesta på att beslutet i nämnden kommer att följa vad som uppfattas vara opinionen i Horred, enligt ordföranden Birgitta Andersson (S).

– I en demokratisk anda tycker jag att när man gjort så mycket undersökningar med enkäter och listor och en stor majoritet vill ha kvar biblioteket nere i byn, då får man lyssna på det, säger Birgitta Andersson.

Hon har själv testat tillgängligheten till Sjöbyskolan från parkeringen nere i centrum längs väg 41.

– Jag gick ur bilen med rullstolen och jag är ganska stark men orkade inte halvvägs uppför backen. Så ska vi ju inte ha det, inte många på äldreboendet och servicelägenheterna där nere har en bil så jag kan förstå de som tycker att det ska ligga mer tillgängligt, säger Birgitta Andersson.

Enligt henne är nämnden i det närmaste enig och hon vågar uttala sig väldigt tydligt om vad beslutet under mötet på torsdag kommer bli, nämligen att kommunen fortsätter att hyra in sig i lokalerna.

– Det kommer garanterat att bli så, säger hon.

Byalaget glada för beskedet

Eva Andrée, ordförande i byalaget, tar emot beskedet med försiktig optimism.

– Självklart låter det som ett beslut vi gärna vill ha. Det har vi sagt ända sedan den här frågan kom upp på bordet för ungefär ett år sedan, vi välkomnar givetvis om det nu blir så i nämnden, säger Eva Andrée.

Beslutet hade i så fall inneburit vissa renoveringar av de befintliga lokalerna, något fastighetsägaren har ställt sig positiva till även om det kommer innebära en viss hyreshöjning.

Men Eva Andrée tänker inte korka upp champagnen riktigt än.

– Jag vill inte föregå det officiella nämndbeslutet, man kan aldrig vara säker på någonting, säger hon.

LÄS MER:Västtrafik återlanserar sin sommarbiljett

LÄS MER:Varken ny tunnel eller bro vid Kinna resecentrum

LÄS MER:Efter turbulensen– nu är nya skolchefen rekryterad