Svante Dahlquist vd för MBAB hoppas att parterna snart ska kunna börja förhandla igen.
Svante Dahlquist vd för MBAB hoppas att parterna snart ska kunna börja förhandla igen. Bild: Ola Pilhem

Bostadsbolaget hoppas på en lösning på konflikten

När medlarna har sagt sitt hoppas Marks bostads vd Svante Dahlquist att parterna ska kunna sätta sig ned på nytt och förhandla om hyresnivåerna.

ANNONS
|

Han har en annorlunda beskrivning av läget i förhandlingarna än Hyresgästföreningen, HGF. Bakgrunden till att förhandlingen gått till medling är enligt honom att Marks Bostads AB, MBAB, och även andra fastighetsägare i landet har infört en ny modell för hur hyrorna ska förhandlas.

– Vi har inte samma tolkning hur den här modellen ska användas. Därför behöver vi lite medlingshjälp, säger vd Svante Dahlquist.

Den modellen han syftar bygger på en överenskommelse mellan de allmännyttiga bostadsbolagen, privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen för hela Sverige.

Räknar tre år bakåt

Hyresnivåerna beräknas utifrån kostnadsutvecklingen tre år tillbaka och bygger alltså inte på hur situationen ser ut just för tillfället i januari 2023, med hög inflation.

Den gamla modellen som byggde på prognoser framåt hade förmodligen inneburit ett betydligt högre utgångsbud vad gäller hyreshöjningar.

– Tidigare har vi tittat framåt och gjort en prognos.

Det som MBAB velat diskutera med Hyresgästföreningen har varit vilka prioriteringar som hyresgästerna förväntar sig. Om MBAB går med på en lägre hyreshöjning så kan det medföra effektiviseringar och nedskärningar inom verksamheten som drabbar hyresgästerna negativt.

– Allt vi gör är till gagn för våra hyresgäster och då behöver vi medel till detta. Det här är ett sätt för oss att bjuda in till ett ökat boendeinflytande, säger Svante Dahlquist.

Hans bild av varför förhandlingen nu går vidare till medlare är att MBAB och HGF pratat förbi varandra.

Liknande i hela landet

Just i år har den här situationen uppstått på flera orter i landet, att parterna har vänt sig till Hyresmarknadskommittén och att förhandlingen dragit ut på tiden.

Svante Dahlquist betonar att det inte innebär att förhandlingen är strandad utan att den kommer att tas upp på nytt efter att medlarna har pratat med parterna. Om förhandlingarna hade avbrutits helt så hade det varit ett annat läge, då hade hyresnämnden fått avgöra hyresnivåerna.

– Vi vill prata färdigt om modellen först innan vi pratar om nivåer.

Svante Dahlquist förstår också att många hyresgäster känner en oro över ökade hyreskostnader.

– Jag kan gott förstå att det finns en oro med de kostnadsökningar som finns i samhället.

Mark-Posten har fått en bild av att MBAB har varit ointresserade av att sänka sitt bud på 6,3 procents hyreshöjning och att det varit ett tufft tonläge i förhandlingarna.

Hur ser du på det, hur har stämningen varit i förhandlingarna?

– Det är alltid så när vi går in i något nytt och ska försöka förstå varandra så böljar det fram och tillbaka. Det handlar inte så mycket för oss om att vi inte vill förhandla procenten, säger Svante Dahlquist.

Han tillägger att teoretiskt sett så kan han tänka sig en kompromiss med en lägre hyresnivå men det kan då innebära besparingar på andra saker.

Om det blir en höjning som hyresgästerna ska betala i efterskott eller inte beror på hur överenskommelsen ser ut i övrigt och hur avtalet skrivs.

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter

LÄS MER:Tusentals hyresgäster kan få höjning i efterskott

LÄS MER:Här kan det nya villaområdet växa fram