Han driver sedan tidigare en byggfirma och även ett företag som monterar byggnadsställningar. Att få ordning på plåtdetaljerna är ofta en av flaskhalsarna vid husbyggen. Hus som är nästan färdiga blir stående med byggnadsställningar kring sig eftersom taket eller hängrännorna inte är klara.
–Det är ont om plåtslagare, det är en bransch där det är brist på hantverkare, säger William Jansson.
Från början hade han bara tänkt att ha en anställd. Det var plåtslagaren Victor Johansson som för två år sedan fick börja sin verksamhet i ett garage. Efter hand ökade antalet kunder och att det började bli trångt.
–Det var lite litet, säger Victor Johansson och skrattar.
William Jansson bestämde sig för att investera i en ny verksamhet och i början av året stod det nya plåtslageriet klart, W. Jansson Plåtslagare AB.
Få som utbildar sig
Två ytterligare plåtslagare har anställts under året och de väntar på en kollega som snart ska börja.
Att de skulle växa så snabbt var inte planen från början men när William Jansson fick kontakt med duktiga hantverkare så tyckte han att det var bäst att slå till och anställa dem. Det är inte så många som väljer att utbilda sig till plåtslagare och det beror bland annat på bristen på utbildningsplatser.
Victor Johansson säger att han trivs med jobbet, han tycker om att arbeta med händerna. Samtidigt är han medveten om att det finns delar av jobbet som är mindre angenäma.
Utsatt arbetsmiljö
Det arbetar på hög höjd, utsatta för väder och vind. Det uppvägs av att de får lov att vara kreativa.
På arkitektritningar står det ofta ”löses på plats” och det betyder att inte ens arkitekten vet exakt vad som krävs.
–Det är det som ligger i hantverket, att det inte är färdiga pusselbitar som man lägger på plats. Man behöver vara lite av en uppfinnare, säger plåtslagaren Magnus Samuelsson.
Kunderna finns i kommunen men även i Göteborg och Kungsbacka. De typiska arbetsuppgifterna kan vara att göra trösklar, vindskivor och system för vattenavrinning.
William Jansson har inte märkt av någon avmattning på grund av lågkonjunktur. Den som behöver laga sitt tak har inte tid att vänta på bättre tider.
–Pratar man med andra byggare så har de inte märkt något. Alla har fullt upp, säger William Jansson.