Byggföretagen positiva trots dystra ekonomiska läget

Tomas Ekberg (M), oppositionsråd, uttryckte sig i början av veckan dystert om framtiden för företag i kommunen. En rundringning som Mark-Posten gjort visar att flera byggföretag ändå håller fanan högt.
– Vi har fullt upp, säger Hans Karlsson på Fransson och Karlsson Bygg.

Tidigare i Mark-Posten uttryckte sig Tomas Ekberg (M), oppositionsråd och kommunstyrelsens vice ordförande, med tunga ordalag om framtiden för företagen i Mark.

– De går riktigt på knäna. Jag tror att vi bara har sett början på konkurser och varsel, sa han till exempel då.

De som Ekberg främst pekat ut som särskilt känsliga för det nuvarande ekonomiska läget är detaljhandeln och byggföretagen. Ulf Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande, delar i viss mån den dystra lägesbeskrivningen.

– Många byggfirmor kommer ha svårare att behålla sin kostym. Man kanske har haft en djupare orderstock de senaste åren men nu tunnas de ut allt mer och då är det medarbetarna som ryker, säger han.

”Kommunen är rustad”

Ulf Dahlberg vill dock gärna bredda bilden.

– Det handlar inte bara om företag som går i konkurs utan att hela samhället stannar upp. Då får vi tillsammans försöka dämpa det fallet, säger han.

Uld Dahlberg nämner till exempel kostnadsfria fritidsaktiviteter som kommunen kan erbjuda och system för att få arbetslösa in på arbetsmarknaden igen. De tuffare tiderna kommer även märkas av här.

– Vi känner ändå att kommunen är rustad att ta emot de som får ännu mer knappa resurser under 2024, säger han.

Gladare tongångar hos byggföretag

Hos de byggföretag som Mark-Posten hört av sig till är dock tongångarna inte riktigt så dystra.

– Osäkerheten finns men vi har full beläggning en stor del av vintern. Med vårt arbetssätt bokar vi inte in mer än fyra, fem månader så det skiljer inte så mycket, säger Claes Hansson på Hansson och Karlsson Byggservice.

Men det märks att folk är mindre benägna att lägga pengar på rent estetiska renoveringar, något man tidigare kunde kosta på sig genom att låna till låg ränta.

– Badrumsrenoveringar har minskat för oss, man skaffar inte ett nytt badrum om man inte måste, säger han.

Än så länge ser inte han några varsel på horisonten.

– Vi ser hoppfullt framåt men självklart måste jobben in, man vill inte att det ska minska för mycket, säger han.

Bimab ser risk att behöva säga upp

På Byggservice i Mark, eller Bimab, har de vissa svårigheter med att boka upp januari.

– Vi har väl lagt in skapligt med jobb till semestern, vi har bokat in 70 procent av våra timmar. Men jag behöver fylla på i januari med timmar för gubbarna, säger Jonas Olofsson, en av ägarna.

Han menar att framförhållningen blir kortare och kortare men att de kan låna ut personal till andra företag. De satsar även på att bygga nya lokaler intill sitt nya kontor i Skene skog som de planerar att dels hyra ut och dels sälja, något som också håller manskapet i sysselsättning.

– Läget är mer osäkert än det var för ett halvår sedan men jag tror ändå att det vänder uppåt igen, säger Jonas Olofsson.

Än så länge hoppas han slippa uppsägningar.

– Jag har inte sagt upp några än och hoppas inte behöva göra det, säger han.

Fransson och Karlsson Bygg har fullt upp

Hans Karlsson, en av ägarna till Fransson och Karlsson Bygg, är också han optimistisk.

– Vi har fullt upp att göra, det är skapligt. Sedan är väl inte projekten så stora som förut men vi är snart fullbokade till nästa semester, säger han och syftar alltså på sommarsemestern.

Företaget är förtroendebyggare åt Länsförsäkringar, något som ger dem en något stabilare tillvaro.

– Där kommer det in jobb. Det är lika mycket skador i hög- som lågkonjunktur, säger Hans Karlsson.

Krisande företag kan byta nisch

Och enligt Hans Karlsson trillar det fortfarande in jobb från privatpersoner.

– Många har varit rädda för att jobba mot privatpersoner men det har gett oss mycket. De som är räntekänsliga, yngre familjer med huslån, de kunde ju låna pengar till ett badrum när det inte kostade något. Men det är många privatpersoner som har lite pengar på banken, säger han.

Vidare menar han att de företag som är helt nischade mot nyproduktion kommer få det tuffare. Där ser han en viss oro att de företagen kommer försöka ändra strategi.

– Kommer de in på våra nischer blir det tuffare konkurrens men det handlar till syvende och sist om att göra ett bra jobb, då har man alltid jobb. Det är min filosofi.

LÄS MER:Tomas Ekberg (M): ”2024 kommer bli jädrigt mörkt”

LÄS MER:Nu växer Skene skog med nytt kontor

LÄS MER:Marks kommun vill satsa 40 miljoner på Skene Skog