Csaba Bene Perlenberg, nytillträdd chefredaktör för Mark-Posten.
Csaba Bene Perlenberg, nytillträdd chefredaktör för Mark-Posten.

Csaba Bene Perlenberg är Mark-Postens nya chefredaktör

Han har sysslat med opinionsjournalistik men också film. Nu blir han Mark-Postens nya chefredaktör.
– En lokaltidning måste ta människors vardag på allvar, säger Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Han var med och startade upp Härryda-Posten och är chefredaktör och ansvarig utgivare där. Nu blir han det också för Mark-Posten.

– Jag kommer att fördela min tid mellan tidningarna och det ska bli väldigt spännande att samtidigt vara chef för två olika redaktioner, säger Csaba Bene Perlenberg.

– Och det ska också bli skönt att slippa starta tidningen från början, det hade jag nog inte orkat, säger han.

Magnus Ringman, som varit chefredaktör sedan Mark-Posten startade för drygt två månader sedan, kommer återgå till att enbart vara redaktionell utvecklingschef på Stampen Lokala Medier med ansvar för de lokala titlarna.

Positivt synsätt i allt han gör

– Csaba har väldigt mycket energi och har ett positivt synsätt i allt han gör, säger Magnus Ringman.

Csaba Bene Perlenberg skrev sina första texter i Landskrona Posten som 14-åring och efter det haglar titlarna.

– DN, GP, Norran, Gefle Dagblad, GT, Kvällsposten, politisk redaktör på Jönköpings-Posten, ledarskribent på Sydsvenskan, säger han.

– Men innan dess hade jag en paus på sju, åtta år när jag gjorde fiktionskortfilm och så en långfilm som heter Bitch.

Ett privilegium och stort ansvar

Men efter det har det blivit journalistik, och mycket opinionsjournalistik.

– Och inte bara rikshändelser eller utrikespolitik utan vad socialnämnden i någon kommun har gjort eller inte gjort. Att syssla med lokaljournalistik är ett privilegium men också ett mycket stort ansvar för det berör människor i deras vardag. Det är dessutom en typ av journalistik som har framtiden för sig, säger han.

Du är solbränd, varför?

– Jag har varit i Australien och gjort ett par intervjuer för ett sidouppdrag jag har, kan man säga.

Man ser dig skriva i vårt chattprogram Slack vid nästan alla tider på dygnet, hur får du ihop tiden?

– Har man kul på jobbet så är det väldigt enkelt att jobba mycket. Ja, jag jobbar väldigt mycket men jag är också bra på att koppla bort när jag väl kopplar bort, då unnar jag mig verkligen att vara privat eller ledig.

Vad gör du när du kopplar av?

– Då är jag privat. Som chefredaktör har jag en semioffentlig roll och även semioffentliga aktörer har rätt till en privat sfär. Så tycker jag att vi ska tänka också. Vi ska granska makthavare och rapportera om dem, men vi ska aldrig glömma att när vi granskar hårt utifrån ett allmänintresse måste vi alltid komma ihåg att de också är människor. De har också anhöriga, vänner och privatliv, säger Csaba Bene Perlenberg och fortsätter:

– Men är man småbarnsförälder är fritidsintressena ganska begränsade och ens barn är ens intresse. Efter en vecka i Australien längtar jag verkligen efter min dotter just nu.

Vad är ditt viktigaste uppdrag för Mark-Posten?

– Att så många invånare i Marks kommun som möjligt ska känna till att de har Mark-Posten, kommunens enda dagliga nyhetsförmedlare med egen titel. Och min uppgift är att ta ansvar för en redan välfungerande redaktion och se vad jag kan lära mig av den. Och sedan förhoppningsvis skruva där det behövs skruva så att vi aldrig glömmer att det vi gör, gör vi för Markborna. Vi rapporterar om dem, för dem.

LÄS MER:Kommunalrådet om skadegörelsen

LÄS MER:Johannas bil saboterad vid Kinna resecentrum

LÄS MER:Basketsvepet: Stekhet Pannell och Herlihy