De sprider julstämning i Hyssna

Har du passerat Hyssna längs väg 156 när mörkret fallit på har du garanterat sett det. Tusentals lampor lyser upp huset och trädgården och sprider julstämning för pendlare och resenärer. Men det är inte helt riskfritt.
– En gång ramlade jag och bröt fyra revben, säger Peter Good, som bor i huset.

ANNONS
|

Vinterns första ordentliga snö har fallit över villan i Hyssna. En stor golden retriever spanar nyfiket över stängslet när Mark-Posten hälsar på hemma hos Peter och Anna-Lena Good.

– Jag fattar inte vem det är som packar ner de här och trasslar till det varje år, säger Peter Good ironiskt med en härva ljusslinga i nävarna.

Inne i verkstaden samsas växter som tagits in för vintern med verktyg och flera ljusslingor. Det är Peter som är ansvarig för att de kommer upp, något han gjort i 20 år nu.

– Det började med julgranen ute på tomten, sen blev det runt huset, längs planket mot vägen. Det blir mer och mer för varje år. Det är väldigt mörkt och tråkigt nu så det är roligt att kunna lysa upp lite.

Väl inne i trädgården överröstas nästan biltrafiken av fågelkvitter, i ett hörn hänger mängder med fågelmat. Peter Good gillar att dela med sig, både av fågelmat och julstämning.

Han är pensionär sedan bara någon vecka men verkar inte ha svårt att sysselsätta sig. Nu ska plommonträdet viras in, något som måste göras om med jämna mellanrum i takt med att det växer. Missar man det kan lamporna så att säga ätas upp av trädet och fastna. Då är det bara att klippa.

– Min fru tycker inte om att jag är uppe och klättrar upp på stegen. En gång ramlade jag faktiskt och bröt fyra revben, men då hade jag fel stege.

”Han är envis, det ska gudarna veta”

I tider med skenande elpriser kan det tyckas märkligt att lysa upp hela huset och trädgården.

– Det märks knappt på elräkningen faktiskt, det är ju LED-lampor alltihop. Dessutom har jag relä på vissa så att de bara tänds när det skymmer.

Julhuset i Hyssna
Mark-Posten smög även runt i trädgården efter mörkrets inbrott. Bild: Arvid Adrell

Även om Anna-Lena Good inte är helt glad över Peters strapatser på stegen så är hon mycket nöjd med resultatet.

– Han är envis, det ska gudarna veta. Men det blir ju jättemysigt. Och vi får många positiva reaktioner från vänner och bekanta, när vi har hantverkare här så vet de precis vart de ska. ”Jaha, det är huset med alla lamporna”.

Men reaktionerna har inte varit odelat positiva.

– Det var en inne på Hyssna handel som tyckte att vi kunde ha lite mer färg. Så då fick jag hänga upp ett par slingor i olika färger, säger Peter Good.

Dessutom har han konkurrens.

– Det finns ju ett hus längre ner mot Göteborg längs 156:an, det kanske du sett. Vi tävlar lite känns det som. Men han måste ha lämnat lamporna kvar hela året för så jävla snabb att få upp dem kan man inte vara.

Fler lampor ska upp, efter plommonträdet ska lönnen kläs in. Sen är det ju veden och huset som ska byggas ut. Också en tur till Liseberg.

För inspiration kanske?

– Nja, det är väl mer att det är mysigt. Och bussen stannar ju precis här utanför så då kan man ta sig en Irish coffee och komma hem säkert.

LÄS MER:Fyndlagret stänger: ”Svårt att nå lönsamhet”

LÄS MER:Marks Filmstudio firar tioårsjubileum

LÄS MER:SMHI varnar för snöoväder