Det behövs fler brandmän i beredskap – bland annat i Horred

Det kan tjuta och vibrera från deras personsökare alla tider på dygnet när de är i beredskap. De bor max fem minuter från brandstationen, och bara sex minuter efter att ett larm har gått, ska brandbilen vara på väg. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, Särf, behöver fler brandmän i beredskap.

ANNONS
|

– Lite galghumor kommer vi ganska långt med, säger en av brandmännen som arbetar på brandstationen i Horred.

De jobbar heltid på sina vanliga jobb, och samtidigt har de beredskap dygnet runt var fjärde vecka som brandmän. Just nu är de totalt 19, snart 18, i Horred.

– Vi behöver vara minst 20, helst 22, säger Tobias Carlsson, styrkeledare för sitt skift på fem personer.

Det är fredag eftermiddag och hans grupp har just gått på för en timmas fordonskontroll och rengöring. På en deltidsstation sover brandmännen hemma men de ska helst bara ha fem minuters körtid till brandstationen.

Det pratas, skojas och skrattas. Just sammanhållningen är något de alla pratar om.

– Det är en bra extrapeng till hushållet, och så får man trevliga kollegor, säger Fredrik Andersson.

Hans kollega Mattias Andersson håller med.

– Vi har väldigt kul här, även om det ibland är väldigt tråkiga jobb, säger han.

Vanligaste larmen

De allra vanligaste larmen för räddningstjänsten är bilolyckor. Och även om bilarna har blivit trafiksäkrare med färre personskador, förekommer det även dödsolyckor.

– Jag har jobbat länge, stressen och hastigheten har ökat i trafiken, tycker Tobias Carlsson.

Ofta kan det ändå ser värre ut än det är.

– Bilen kan se upp som en hopknycklad konservburk men personerna har gått ur själva.

Lite galghumor kommer vi ganska långt med

Det är ett tufft jobb både psykiskt och fysiskt.

– Med tanke på att vi bor på en ganska liten ort. Är det en dödsolycka riskerar vi att stöta på någon man känner. Det tycker jag är värst, säger Erik Johansson.

Efter svåra händelser träffas de efteråt och pratar. Även vakthavande på Särf i Borås är snabb med kamratstöd.

– Samtidigt vet man att man alltid har kamraterna här på stationen som stöttning, säger David Johanson.

Kamratskapet är viktigt.
Kamratskapet är viktigt. Bild: Boel Ferm

Men allt är inte elände. Det finns många solskenshistorier också. Som den gången de räddade en älgkalv som halkade runt på isen.

– Då fick man klappa en livs levande älg, säger Tobias Carlsson.

En mils radie

Han och de andra påpekar också hur bra det känns när de hjälpt någon, att göra skillnad. Att kanske förbättra en svår situation så att det känns avsevärt mycket bättre för den personen när de åker därifrån.

Räddningstjänsten åker inte på vilket larm som helst. Det ska vara något som innebär en fara för människa, egendom eller miljö. Att rädda katter ur träd är inte ekonomiskt försvarbart till exempel, men häst och nötkreatur och ibland vilt har räddningstjänsten speciella redskap för att kunna hjälpa.

Tobias Carlsson, styrkeledare för den här veckans skift.
Tobias Carlsson, styrkeledare för den här veckans skift. Bild: Boel Ferm

Radien för utryckning för brandmännen i Horred är drygt en mil runt om, fågelvägen. Och även om uppdragen kan vara väldigt varierande så är det också viktigt med rutiner.

– Alla ska veta vad man ska göra, vi ska kunna handla utan att tänka. Och att var sak ligger på sin plats är livsviktigt, säger Tobias Carlsson.

Både kvinnor och män behövs

Alla är välkomna att söka som brandmän i beredskap.

– Det hade inte gjort något att få in lite tjejer, då blir det lätt fler. Det finns troligtvis lika mycket kvinnor i byn som karlar. Många hade säkert fixat detta precis lika bra som vi gör, det är jag övertygad om, säger Erik Johansson.

För att bli brandman i beredskap ställs vissa krav, som god fysik, att inte vara rädd för höjder eller ha klaustrofobi. Och helst ska man bo fem minuter från den brandstation man vill jobba på. Det krävs körkort, och man måste ha en huvudarbetsgivare som godkänner anställningen som brandman. Det går i vissa fall också att pendla från längre avstånd.

– Det går bra att komma och hälsa på en fredag eftermiddag, men hör av er först, eller kontakta någon av killarna här, hälsar Tobias Carlsson.

Den som är intresserad kan kontakta honom eller ansöka via Särf på nätet.

Horred brandstation behöver fler brandmän i beredskap
Horred brandstation behöver fler brandmän i beredskap Bild: Boel Ferm