Efter alla turer – större idrottshallen i Skene framröstad

Storleken på nya idrottshallen i Skene har varit en följetong i kommunfullmäktige under våren. Efter torsdagens sammanträde har projektet nu fått grönt ljus. Men inte alla gläds åt beslutet.

Det nya skolbygget i Skene ska få tillhörande idrottshall, men hos kommunens politiker har det funnits skilda meningar kring vilka dimensioner den ska ha. Den styrande koalitionen Socialdemokraterna och Centerpartiet har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit att idrottshallarnas kapacitet ska vara i paritet med de 1 300 elever som de ser framför sig ska gå i skolorna i närheten.

Det handlar om Ängskolan, Tingvallaskolan och Skeneskolan som ännu inte än färdigställd. Det alternativ som kommunstyrelsen föreslagit innebär en större byggnad med tre hallar som i sin tur kan delas upp i fem ytor. Det alternativet skulle kosta cirka 88 miljoner kronor. Det är cirka sju miljoner mer än alternativ B, en något mindre hall, som kommunfullmäktige under torsdagskvällen hade att ta ställning till.

Ekberg (M): Försökt påverka så mycket vi kan

Under förra kommunfullmäktigemötet i april kunde oppositionen skicka ärendet på återremiss, något som inte kräver majoritet. Detta vapen var nu förbrukat och när fullmäktige gick till votering röstades kommunstyrelsens alternativ för en större hall igenom.

– Nu har vi försökt att påverka så mycket vi kan, säger Tomas Ekberg (M) till Mark-Posten och fortsätter:

– Vi kan bara konstatera att med den budgetprocess vi haft nu, har vi har inte pengar till verksamheter men uppenbarligen har vi pengar till skolor och stora byggnader. Jag tycker att det är synd eftersom det kommer betyda att vi har mindre pengar till verksamheter, säger han.

Som exempel nämner han underskottet hos Barn- och utbildningsnämnden.

– Jag är orolig, det här året skjuter vi till 30 miljoner till BUN (Barn- och utbildningsnämnden, red. anm.). Den här skolan kommer kosta 4,5 miljoner i driftmedel som går direkt på verksamheten, det kommer bli jättetufft framöver, säger Tomas Ekberg (M).

En vikande konjunktur ser han också som ett orosmoln.

– Räknar man några år framåt så kommer vi nästkommande budgetprocess att få besparingskrav i skolan och det ska bli intressant att ta den diskussionen med fullmäktige då. Det är baksmällan efter hur vi bygger, säger han.

Dahlberg (S): Tagit höjd i budgeten

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) tar dock kritiken med ro.

– Ekonomin är viktig. Det som jag tagit höjd för med förvaltningen är att de pengarna som vi idag har lagt förslag på är fullt ut finansierade, och det är dem, säger Ulf Dahlberg (S).

Han menar att nybygget i slutändan går jämt ut.

– I ena änden är det höga underhållskostnader och i andra högre avskrivningar och räntekostnader. Vi sparar faktiskt lite mer pengar på att göra en investering som under lång tid kan betalas av och kräver mindre underhåll, det är gungorna eller karusellerna som är skillnaden, säger Ulf Dahlberg.

Hallen klar till när eleverna börjar

Tomas Ekberg (M) har under hela processen lutat sig mot argumentet att det inte finns konkreta beslut på exakt hur skolprojektet ska ta form. Det vidhåller han också under torsdagen.

– Nu bygger vi hallar efter en skola som inte är beslutad. Gissningsvis kommer de kunna trycka igenom den men återigen, det är en väldigt konstig ordning, säger Tomas Ekberg (M).

Ulf Dahlberg (S) är föga förvånande nöjd med utgången.

– Jag är jätteglad att vi har kommit hit. Det är till syvende och sist för våra elever och våra Markbor som vi gör detta och att de kan känna sig trygga med att under hösten 2024 så finns det en skola på plats som kan ta emot eleverna i högstadiet, säger han.

27 ledamöter röstade för kommunstyrelsens alternativ, 22 röstade för Tomas Ekbergs (M) alternativ. En ledamot valde att lägga ner sin röst.

LÄS MER:19-årig barnvåldtäktsman får sänkt straff i hovrätten

LÄS MER:Lidl fryser priset på fler varor

LÄS MER:Här gör gymnasieeleverna upp i F1– i miniformat