Fler besöker djurkliniken i Kinna efter nya kattlagen

Sedan årsskiftet är det lag på att registrera sin katt i Jordbruksverkets kattregister. På Djurkliniken i Kinna har många ägare märkt sin katt under de inledande månaderna.
– Vi hade svårt att få tag på chip då det tog slut hos leverantören, säger veterinären Charlotta Oscarsson.

ANNONS
|

I början av förra året beslutade riksdagen om att införa ett officiellt kattregister. Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft och därmed måste alla ägare id-märka och registrera sina katter.

För att registrera sin katt kan man antingen använda Jordbruksverkets e-tjänst eller skicka in en blankett.

Redan i början av maj har drygt 320 000 katter registrerats, berättar Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket.

– Vi tycker att det rullar på ganska bra. Men det är en förändring i beteendet hos många kattägare så det tar lite tid innan alla är klara, säger han.

En miljon kvar

Trots det redan höga antalet registrerade katter, uppskattar han att det ändå är cirka en miljon som inte registrerats.

– Vi har en förhoppning om att kunna ha en fortsatt god utveckling likt hundarna som idag har över en miljon registrerade, säger Christoffer Leijonwirth.

Enligt Svenska kattskyddsförbundet finns det mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige.

– I propositionen till lagen lyfts djurhälsa och att många kanske inte tagit hand om sin katt fram. Det är svårt att hitta ägaren till en bortsprungen katt om den inte är märkt. Den som äger en katt ska förstå sitt grundansvar.

Ungefär när tror ni att mer eller mindre alla katter kan vara registrerade?

– Det är svårt att sia om. Jag tror att det kan dröja något år. Vi kommer inte att ha nästan alla katter registrerade vid årsskiftet, så fort går det inte.

Så gör du för att registrera din katt

1. Id-märk katten. Kan göras hos veterinären antingen genom att införa ett chip eller göra en tatuering.

2. Registrera katten. Görs hos Jordbruksverket via e-tjänst eller blankett.

Id-märkning och registreringskrav gäller både inne- och utekatter, även om de är registrerade i frivilliga register. Katter födda före 1 januari 2008 omfattas inte av kraven.

Källa: Jordbruksverket

Fler chipmärkningar

Charlotta Oscarsson är veterinär på Djurkliniken i Kinna. Hon berättar att fler har besökt kliniken för att id-märka sin katt sedan den nya lagen trädde i kraft.

– Framför allt märkte vi en ökning av märkningar under hösten. Vi hade svårt att få tag på chip då det tog slut hos leverantören, säger Charlotta Oscarsson.

Ökar katters status

Under våren har däremot trycket minskat.

– Nu är det lugnare och bara enstaka kommer in för endast chipmärkning. De flesta gör det vid vaccination eller vid kastration, säger hon.

Charlotta Oscarsson ser positivt på den nya lagen om id-märkning.

– Den nya lagen är bra! Den ökar chansen att hitta ägaren om katten kommit på villovägar. Dessutom ökar den katters status.

LÄS MER:Man slog ihjäl änder med planka

LÄS MER:Person inne på gymnasiet i Skene – försök till stöld

LÄS MER:Så mycket kostar skadegörelsen på busskurer i Mark