Folkfest när nya ishockeyrinken i Fritsla invigdes

Trängsel och glädje när ishockeyrinken i Fritsla invigdes. Nu har den fått sitt nya namn och avtäckningen gjordes av ett äkta NHL-proffs.
– Nästan så att man tänker ’oj, har vi byggt för litet’, säger Lucas Hedberg.

ANNONS
|

Doften av grillkol och ett ständigt rasslande av skridskor mot isen. En puck slår i sargen och den obligatoriska hockeyorgeln ljuder över nejden. Det är folkfest i Fritsla.

– Det är rätt mycket att göra men man får ihop det tack vare alla som lägger ner så fantastiskt mycket tid här, säger Robin Sevaag som håller koll på resultaten i matcherna.

– Vi har ju fått ihop ännu en turnering som verkar gå bra.

Lag från hela Västsverige

Lag i alla åldrar från hela Västsverige samsas på och runt den nybyggda ishockeyrinken. Att döma av parkeringssvårigheterna har folk tagit sig hit från vida omkring.

– Jag tycker att det är roligt att de har byggt den, den är större än förut, säger Raphael André och brorsan Yann håller med.

– Jag har spelat två matcher och vunnit båda, säger Algot Larsson.

Algot Larsson, Raphael André och Yann André.
Algot Larsson, Raphael André och Yann André. Bild: Arvid Adrell

Bredvid dem står Fredrik Olsson och flippar hamburgare.

– Jag har varit med från början och byggt rinken, sedan har jag fallit ifrån lite men spelat till och från och byggt när det funnits möjlighet, säger han.

Och en hel del burgare blir det.

– Det är en rätt bra åtgång, vi har sålt 60 hamburgare och då är det inte ens lunch än, säger Fredrik Olsson.

Kommunalrådet faller på knä

Så är det dags för Lucas Hedberg, ordförande i Fritsla Hockeyklubb, att skrinna fram till mitten av rinken.

– Det är otroligt roligt att stå här idag. Alla i den här föreningen är jag otroligt stolt över, och stolt över att vara ordförande för, säger han.

Kommunalrådet Tomas Ekberg (M) faller på knä som en hyllning till föreningen. Tre veteraner som spelade ishockey på 1950-talet berättar skrönor (till exempel den om att brädorna som de byggde rink av när det begav sig kom från brädgården som de hade vetskap om när den vaktades och inte), och så var det dags för ett äkta NHL-proffs att avtäcka namnet.

Proffs från New York Islanders avtäcker

– Jag har en relation till utomhusrinkar, jag kommer själv från Sveriges minsta kommun, Bjurholm. Den har ungefär samma folkmängd som Fritsla, säger Stefan Persson som spelade i New York Islanders mellan 1977 och 1986.

– I slutet av min gata fanns hockeyrinken och jag började spela när jag var tolv. Jag kan inte nog säga hur viktigt det är att ungdomarna får en chans att lära sig åka skridskor. Tre av oss från gatan spelade senare i landslaget, säger Stefan Persson.

Så ska själva namnet avslöjas, men det sker lite tidigare än planerat eftersom skynket framför skylten faller av.

– Ingen såg, säger Lucas Hedberg och ett fniss går genom publiken.

Stefan Persson skjuter resolut in en puck i målet och i nätet sitter ett snöre fäst som i sin tur drar av skynket som flyger av.

Fritslarinken har fått sitt namn.

Invigning av nya Fritslarinken.
Invigning av nya Fritslarinken. Bild: Arvid Adrell

Fritslarinken invigd

Jubel på läktarna. Blommor delas ut, bland annat till Susanne Nystedt som hittat på det vinnande namnförslaget.

– Det kanske inte var det mest spännande förslaget men Fritsla var viktigt för mig, byns namn måste finnas med i rinkens namn, säger hon.

Efter ceremonin fortsätter turneringen och kön till grillen ringlar sig lång. Irmelin Lindal står utanför omklädningsrummen och vilar sig mellan matcherna.

– Det gick sådär, eller det gick hyfsat, säger hon.

Irmelin Lindal.
Irmelin Lindal. Bild: Arvid Adrell

Desto nöjdare är hon med nya rinken.

– Den är jättebra. Mycket bättre än innan, det kan man säga direkt. Den är väldigt stor, väldigt trevlig och mycket fräschare, säger Irmelin Lindal.

Det har varit en otrolig resa

Matcherna rullar på enligt schema och när röken efter själva invigningsceremonin lagt sig får Mark-Posten en pratstund med Lucas Hedberg och Carl Rajala från Fritsla Hockeyklubb. De stora krafterna bakom alltihop.

– Det är ett stolt ögonblick, det är nästan som att man tänker ”oj, har vi byggt för litet”, säger Lucas Hedberg.

– Det har varit en otrolig resa, hela hösten har varit väldigt intensiv. Bara att landa projektet var mer än man trodde var möjligt på så kort tid.

– Det är jättekul och det har varit en intensiv spurt, man är fortfarande lite mitt i det men nu börjar man slappna av. Nu har vi gått i land med det här, säger Carl Rajala.

Lucas Hedberg och Carl Rajala från Fritsla Hockeyklubb.
Lucas Hedberg och Carl Rajala från Fritsla Hockeyklubb. Bild: Arvid Adrell

– Det är så mycket folk och lag och spelare som har hittat dit, från hela Västsverige i olika åldrar. Det var precis vad vi ville ha i dag, säger han.

– Det är just det här att, åker du bil vintertid genom byn så ser du plötsligt en unge som går med ett par skridskor och en klubba, det är precis det man vill åt. Det spontana suget efter att åka skridskor och liksom ha skoj. Det är stort, säger Lucas Hedberg.

LÄS MER:Brooklyn Pannell fixade segern för Mark i matchen mot Visby

LÄS MER:Lina Nyberg först ut under vårens ”Fredags”-program

LÄS MER:Kinna resecentrum vandaliserat – innan det ens invigts