Google-bilen på besök i Mark

Såg du kanske den röda bilen med en manick på taket, som körde runt i Mark under torsdagen? Med en monterad kamera som kan fota från många vinklar dokumenterar Google nästan hela världen. Det kallas Google Street View.

ANNONS
|

Bilderna som Google-bilen tar blir en virtuell representation av omgivningen. Under torsdagen observerade Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg Googlebilen precis utanför redaktionen i Kinna.

– Google är lite som Mark-Posten, säger han och fortsätter:

– Man måste komma ut för att förstå sin omvärld, precis som våra reportrar. Det kvittar hur digital man är. Det är i den fysiska världen som människor lever.

Andrea Lewis Åkerman, kommunikationschef på Google Sverige, säger i ett e-postmeddelande till Mark-Posten att bilderna består av miljarder panoramabilder som gör det möjligt för människor att utforska olika delar av världen digitalt.

”Arbetet med att uppdatera våra Street View-bilder i Sverige är något vi gör löpande som en del av vår ambition att hålla Google Maps så uppdaterad som möjligt, eftersom världen ständigt förändras.”

Street View lanserades 2007 och tar bilder via så kallade Street View-ryggsäckar och bilar med monterade kameror. 220 miljarder bilder från hela planeten har hittills samlats in.

Känsliga detaljer suddas ut

"För att skydda användares integritet suddar vi automatiskt alla ansikten och registreringsskyltar i alla Street View-bilder”, förklarar Andrea Lewis Åkerman vidare.

Hon skriver att det även finns ett verktyg i Street View som gör det möjligt för användare att skicka feedback och begära att Google till exempel tar bort hus, bil eller personen själv. Opassande eller känsligt innehåll kan också flaggas för granskning och borttagning.

Mellan mars och september i år kartlägger Google Borås med omnejd.

Google har också en virtuell jordglob, Google Earth, som tar bilder mot jorden via satellit. Kanske dyker just du upp med suddat ansikte i bilderna från Kinna

Hur får man fram Street View?

Öppna Google Maps.

Sök efter en plats eller klicka på en platsmarkör på kartan.

Välj fotot med en Street View-ikon till vänster.

Klicka på Föregående högst upp till vänster när du är klar.

Källa: Google

LÄS MER:Nicklas Holmqvist letar efter glömda världar runt om i Mark

LÄS MER:Hallandstrafikens app anmäld till ARN

LÄS MER:Körkortet var indraget – tog ändå mammas bil