Gränspolisen i väst välkomnar visitation utan konkret brottsmisstanke

Regeringen vill göra det möjligt för gränspolisen att visitera resenärer från andra länder, utan konkret brottsmisstanke. En av platserna där det skulle kunna bli aktuellt är Landvetter flygplats.
– Den vanliga resenären behöver inte vara den minsta bekymrad, säger Mikael Holmgren, chef för gränspolisen i Region Väst.

ANNONS
|

Regeringen föreslår att polisen ska få kroppsvisitera utlandsresenärer utan konkret brottsmisstanke, rapporterar Ekot. Enligt förslaget ska de nya befogenheterna gälla vid vissa flygplatser, hamnar och järnvägsstationer.

”Vi har stora problem med gränsöverskridande brottslighet, och polisen har i dag för svaga verktyg när det gäller möjligheten att förebygga den brottsligheten”, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en intervju i Sveriges Radio.

Mikael Holmgren, chef för Gränspolissektionen i Region Väst, välkomnar förslaget.

– Jag vet inte var initiativet kommer ifrån, men det ger helt klart, som vi ser, utan att ha testat och analyserat det, ökade möjligheter för oss att jobba med just med den delen det är ämnat för, gränsöverskridande brottslighet, illegal migration och så vidare. Den gränsöverskridande brottsligheten är stor, den är svårarbetad och det här skulle förenkla för oss, säger han till Härryda-Posten.

När man hör det här med att man ska få visitera utlandsresenärer utan brottsmisstanke, då kan ju en del i allmänheten bli oroliga?

– Man kan säga så här, för den vanliga resenären som åker på sin tjänsteresa eller semestern, den behöver inte vara den minsta bekymrad. Däremot ska man vara bekymrad om man sysslar med gränsöverskridande brottslighet.

– Det enda negativa det för med sig är för de kriminella personer som sysslar med gränsöverskridande brottslighet. Allt bygger på underrättelsematerial, riskbedömningar och indikationer på någon form av brottslighet. Det vill säga man har en kunskap om en viss företeelse, personer eller indikation på något som gör att man är intresserad av en kontroll av exempelvis en viss bil, eller viss person.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti

Om förslaget blir verklighet börjar den nya lagstiftningen gälla från den 1 augusti i år. Mikael Holmgren ger exempel på skillnader i hur polisens arbete skulle kunna förändras om förslaget skulle bli verklighet.

– Om gränspolisen exempelvis vill gå igenom en bil så behövs idag beslut om husrannsakan. Du ska alltså ha någon sorts skäligen misstänkt för ett brott, och man ska upp i en viss misstankegrad. Då har vi indikationer där vi har underrättelsematerial som säger en viss sak, så räcker inte det idag för att vi ska kunna göra vissa åtgärder, då får vi låta det vara.

– Det kommer man inte att behöva ha då. Utan det kan räcka med underrättelsematerial, som styr den här åtgärden mot en viss riktning.

Skulle det kunna bli så att man överanvänder den här möjligheten i sin iver att hitta misstänkta?

– Nej, jag bedömer inte det som en större risk. Vi har ju fortfarande idag att vi ska ha ett syfte med allt som vi gör och att det ska vara proportionerligt kopplat mot vad vi jobbar med.

Sverige har sedan tidigare återinfört tillfälliga gränskontroller. Regeringens förslag som nu diskuteras ser gränspolischefen Mikael Holmgren som en möjlighet för gränspolisen att fortsätta sitt nuvarande arbete, även om gränskontrollerna upphör.

– Där påträffas mycket personer som inte har rätt och inte ska vistas här heller. Utan det nya lagförslaget och utan att det träder i kraft så kommer det arbetet att försvåras den dagen som beslutet om återinförda gränskontroll tas bort, det förnyas ju sex månader i stöten. Jag tror inte att det kommer att finnas för evigt, det är inte tänkt så.

Hur stor kommer förändringen bli i ert arbete tänker du om det här blir verklighet?

– Det är svårt att säga. Det är ingen revolution på det sättet, men det kommer att förändra vårt sätt att jobba, det kommer att förenkla den delen och vara en del i vår verktygslåda, som vi kan använda för att jobba mot gränsöverskridande kriminalitet.

LÄS MER:Ung man åtalas för våldtäkt mot barn i Marks kommun

LÄS MER:Polis stoppade bil i Skene – kvinna misstänks för drograttfylla

LÄS MER:Kinnabo försökte smuggla tusentals cigaretter från Turkiet – döms till böter