Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Lina Salomonsson

Hade 40 katter i hemmet – kan behöva skjuta 31 av dem

När länsstyrelsen gjorde besök i Markvilla kunde de konstatera att där fanns minst 40 katter. Nu måste ägarna minska antalet till nio för att undvika vite.

ANNONS
|

En anmälan kom in till länsstyrelsen i november förra året gällande en bostad i Marks kommun. Några veckor senare genomfördes en kontroll där det kunde konstateras att i och omkring bostaden fanns ett 40-tal katter.

För att ha fler än nio katter måste man ha ett särskilt tillstånd, något som saknades. Länsstyrelsen skriver också i sitt föreläggande att det saknas förutsättningar för att ge ett sådant tillstånd.

Endast någon av katterna ska ha varit kastrerad, ägarna har alltså inte gjort tillräckligt för att undvika oönskad reproduktion. Vidare finns vissa brister i skötseln av djuren. En katt ska ha varit mager och det ska ha funnits frågor kring toalettsituationen.

Kan behöva skjutas

– Vi kan inte erbjuda någon hjälp men vi kan tipsa om hur man kan gå tillväga, säger Åsa Rydén, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen.

Hon har inte varit inblandad i det specifika ärendet men kan ge generella svar på hur länsstyrelsen agerar i den här typen av fall. Det kan handla om att berätta om organisationer som tar hand om djur.

– Katter som är lösspringande kanske inte ens är tama, då kan det vara värt att ta ut en kommunskytt eller jägare som ställer ut fällor och skjuter av katterna. Om det inte går att göra på ett annat sätt, säger Åsa Rydén.

Ägarna har nu två månader på sig att åtgärda problemen. Om så inte har skett kan länsstyrelsen bestämma om omhändertagande och vite.

LÄS MER:Dyraste renoveringen någonsin för Mark Bostad – husen i Assberg ska få nytt liv

LÄS MER:Nataliia flydde Ukraina – så minns hon året som varit

LÄS MER:Mario Kart på riktigt när Rydals Herrgård kör AW