När Mark-Posten kommer fram till Gyltegården i Hajom för smygöppning av deras hantverksbageri under söndagen är nästan alla bullar helt slut. En man som är på väg från bageriet har redan huggit in på en bulle i farten.
– De första kom redan en timme innan öppning när vi spikade upp skyltarna, vi hade inte bytt om eller någonting, berättar Marlene Fredin.
– Och vid 13 var det kö! fortsätter Marlene lyckligt.
Det är Marlene Fredin och hennes man Martin Ivarsson som ligger bakom succén som de för tillfället kallar ”Bröd och bullar”. Det är frenetisk verksamhet i det lilla rummet som ligger i en större lada och Martin Ivarsson, bagaren själv, har gått undan till ett anslutande rum - bageriet. Från början är Martin Ivarsson kock och har under senaste tiden gått en kurs i hantverksbageri som ges av Eldrimner i Ås, ett resurscentrum för mathantverk där han har lärt sig arbeta med surdeg.
– Jag har haft bakförbud eftersom vi inte kan äta allt. Om man skulle äta allt skulle man se ut som en bulle själv till sist, säger Martin Ivarsson skämtsamt.
”Nä, vi måste ut i skogen”
Martin och Marlene träffades på military fitness, som är funktionell, ganska extrem, utomhusträning i Skatås för elva år sedan. Martin Ivarsson är ursprungligen från Göteborg.
– Vi byggde ett hus i Mölnlycke och bodde där i elva månader, sedan sålde vi. Vi satt och tittade på varandra och sa ”nä, vi måste ut i skogen”.
– Så flyttade vi till Myrsjö, men så fick vi tre grannar. Då tittade vi på varandra en gång till och sa ”nu flyttar vi igen”, berättar Martin Ivarsson..
Fyra år har gått och sedan dess har Marlene Fredin och Martin Ivarsson bott på Gyltegården med Marlenes två söner. De har nio islandshästar och ridskola. Martin påstår sig också gillar hästar, men inte lika mycket som Marlene.
– Det var så ”vad ska Martin göra då”, berättar Marlene.
Lokalt och säsongsbetonat
Och för verksamheten och parets framtidsvisioner är detta bara början. De vill ge bygdens invånare det bästa surdegsbrödet och på torsdag öppnar de sitt fik officiellt med bland annat grillade klämmackor. Planen framöver är också att servera surdegspizza på kvällarna och konceptet är så lokalt som möjligt. Exempelvis är mjölet som används hantverksmjöl från olika kvarnar i närheten.
– Det är hantverk från början till slut. Marmelad och sylt från gården, nu är det kålsäsong så då ska vi göra kålpesto, säger Marlene Fredin och fortsätter:
– Allt produceras på gården. Vi vill göra allt från grunden.
Det är inte bara verksamhetsdelen som lockar - paret vill visa bygden där de bor och den västgötska slätten.
Full fart framåt
Rummet där försäljningen äger rum har de fixat till på bara 16 dagar. Ett av ledorden är återbruk. Lamporna som hänger i taket är lampor som tidigare har varit inne hos grisarna och träet som utgör kassadelen är från Mark. Mycket av bakutrustningen har de köpt från ett kafé i Borås som har gått i konkurs.
– Från tanke till idag är det mindre än åtta månader, säger Martin Ivarsson.
Är ni do:ers?
– Absolut, säger Martin.
– Marlene är mer organiserad och jag nöter mer.
Trots deras framåt-attityd har Martin varit nervös för dagen.
– Jag tycker det är fruktansvärt jobbigt innan man vet hur det tas emot, säger han och tillägger:
– Jag är svinglad och det är jättekul, men man måste smälta det också.
– Martin sprang och gömde sig, säger Marlene Fredin skämtsamt och syftar på när det började strömma folk till bageriet.
På söndagskvällen vankades det familjemiddag för att fira.
– Vi är så lyckliga att vi kan dö att så många kom, säger Marlene Fredin.
LÄS MER:Årets Stjärnskott säsongen 2021/2022, Divora ”Debbie” Alem, rekryterad av Mark Basket
LÄS MER:Riksdagsledamot reagerar starkt på nya uppgifter om Montessoriskolan i Sätila