Hästtävling på is när Jórs islandshästförening bjöd in

Hästar på hal is när snyggaste tölten ska koras. Många hästintresserade var på plats när Jórs islandshästförening från Mark bjöd in till istölt i Veddige.
– Full fart och mycket publik, säger tävlingsledare Emelie Svavarsson.

ANNONS
|

Det känns en smula ovant med klapprande hovar istället för smällar av puckar mot rinken. Längs sargen rider tre ekipage och från mitten av planen står domare och inspekterar i Veddige ishall denna söndag.

– Idag har vi tävling på is så det är olika grenar som hästarna får ställa upp i, säger Emelie Svavarsson som är tävlingsledare från Jórs islandshästförening i Mark.

– Det är häftigt och något vi har hållit på med i flera år. Sådana här tävlingar började på Island där man brukar rida på sjöar. Det har varit sådana tävlingar här i Sverige också men det är en liten säkerhetsrisk så då har vi valt att ha det i ishall istället, säger hon.

Brukar vara i Fotskäl

Tidigare har tävlingen hållits i Marks ishall i Fotskäl men det här och förra året håller de till i Veddige. Efter att de tre ekipagen är klara blir det lunchpaus och sedan finaler.

– Det är väldigt spännande, det har varit jättefina ekipage som har tävlat här idag och det kommer bli full fart. Roligt att det är mycket publik också, säger Emelie Svavarsson.

Några som tagit sig hit idag för att kolla är Harriet Shanks och Anna Wennerberg. Harriet ända från Stockholm.

– Det är jättekul, islandshästar är så gulliga, säger Anna Wennerberg.

De rider själva islandshästar ibland och gillar gångstilen som är unik för islandshästar, tölt.

– Jag tror att det är mittemellan skritt och trav, den är mjuk när man rider. Inte så skumpigt, säger Harriet Shanks.

Första gången på is

Eva Stark har kommit hit med Randver, importerad direkt från Island, och det är första gången på is för ekipaget.

– Han tyckte det var kul faktiskt, det blev en surprise.

De ska rida i B-finalen och har en chans att ta sig ända fram men det är inte därför de är här.

– Det är bara för att se så att det går bra, att han håller balansen på isen. Jag är jättenöjd, första tävlingen för säsongen, säger Eva Stark och Randver frustar instämmande.

Galopp är förbjudet

Mark-Postens reporter får hålla tungan rätt i mun när han stapplande ger sig ut på isen för att få en pratstund med domaren Karin Åkerström.

– Jag tycker att det är skitroligt. Det är lite speciellt för det finns inte så många sådana här tävlingar om året, säger hon.

– Det finns olika grenar och här på isen tävlar de mest i töltgrenar, inte någon galopp eller pass för det är lite halkrisk. Vi kollar på takt och tempon, ryttarens sits och inverkan så att man rider det program man anmält sig till, säger Karin Åkerström.

Känner sig hemma som islänning

Och en som har hållit sig bra till programmet och snart ska delta i finalen är islänningen Finnur Bessi Svavarsson.

– Det är väldigt roligt, häftigt grej att ha tävling här inne och kunna visa upp sina hästar framför publik, säger han och fortsätter.

– Man tänker lite på hemmahagarna. Det här är en grej som är väldigt populär på Island, man känner sig lite extra hemma här i hallen.

Han är hoppfull inför finalen.

– Vi har nog god chans att ta hem det. Det är duktiga ekipage här men om vi gör vårt bästa ska vi ge dem en match, säger Finnur Bessi Svavarsson.

Bajs är inget problem

De flesta medlemmar i Jórs islandshästförenings bor i Mark och hemmabanan ligger i Björketorp. Det här är en av årets höjdpunkter.

– Det är stort, det här är en av våra tävlingar som sticker ut lite från mängden, säger tävlingsledaren Emelie Svavarsson.

– Jag tror inte att någon annan klubb har ordnat en istävling det här året. Vi har haft 35 ekipage anmälda och det är ganska bra för en istävling.

Om man är mer intresserad av ishockey än hästar kanske man blir förskräckt av skicket isen är i efter en genomförd deltävling. Hovarna nöter och en hel del bajs blir det. Men Emelie Svavarsson försäkrar att det inte är ett problem.

– Jag tror inte det, vi brukar skrapa upp ganska bra. Ismaskinen är inne och sladdar mellan varje klass så att de får underhålla isen. Förra året sa de att det inte var så farligt.

LÄS MER:Fritslamusikern släpper egen musik

LÄS MER:Rånare använde unga kvinnor på Snapchat som lockbete

LÄS MER:Fanns inget att göra kvällstid– då öppnade de fritidsgården ”Gårn” i Fritsla