Idrottsprofilerna: Så minns vi året 2022

Vilken har varit den största idrottshändelsen i kommunen 2022? Mark-Posten har ställt några idrottsprofiler mot väggen.

ANNONS
LocationMark||

Snart läggs 2022 till handlingarna, och det är dags att summera året som varit. Därför har Mark-Posten frågat några personer i idrottslivet om vad de anser vara den största händelsen i kommunen, ur ett sportsligt perspektiv.

Fredrik Almqvist, coach i Mark basket:

– När Mark Basket slog giganterna Luleå basket i säsongsupptakten i svenska basketligan dam nu i höstas! Oddset på Luleåvinst var 1.01 vilket säger en del om bragden!

Fredrik Almqvist, coach Mark basket
Fredrik Almqvist, coach Mark basket Bild: Gustaf Hallin

Pelle Lundin, nybliven tränare i Skene IF:

– För mig var det derbyt mellan Skene och Kinna på Vävarevallen. Om Kinna vinner så är de klara för division tre, och Skene behövde vinna. Rafflande och med mycket nerv. Att båda lagen sen avancerade till division tre var häftiga händelser i sig.

Pelle Lundin, fotbollsprofil från Kinna.
Pelle Lundin, fotbollsprofil från Kinna. Bild: Gustaf Hallin

Nora Hultgren, fotbollsspelare IFK Örby:

– För min egen del skulle jag givetvis säga att det skulle vara att Örby klarade sig kvar i div 1 och gjorde en grym säsong, säger hon och fortsätter:

– Generellt sätt ser jag flera stora idrottshändelser i kommunen som är värda att nämna. Jag är bland annat otroligt imponerad av Sofia Åstedts fantastiska prestationer inom simningen vilket är oerhört kul för henne! Inom fotbollen är det även mycket roligt att både Skene och Kinna tog sig upp till division tre!

Nora Hultgren, fotbollsspelare i IFK Örby.
Nora Hultgren, fotbollsspelare i IFK Örby. Bild: Gustaf Hallin

Jerker Svensson, ordförande i IBK Tygriket:

– Den största idrottshändelsen för mig är matchen mot Tranemo, där vi först leder med 3–1 för att sen tappa till 3–5 innan vi vänder och vinner med 6–5 i ett nästan fullsatt Lyckehallen.

Jerker Svensson, ordförande i IBK Tygriket.
Jerker Svensson, ordförande i IBK Tygriket. Bild: Privat

Hajzer Ismaili, basketspelare:

– Jag får väl erkänna att jag inte har superbra koll på alla sporter men att vi i år får upp både Skene IF och Kinna IF i division tre kan jag tycka är stort och otroligt roligt för kommunen. Sedan måste jag lyfta mitt basketlag som i år gick upp till basketettan och står sig stadigt mot allt motstånd med ungefär ett publiksnitt på 200 personer medan vi gör det.

Hajzer Ismaili, basketspelare i BK Marbo.
Hajzer Ismaili, basketspelare i BK Marbo. Bild: Gustaf Hallin

Katarina ”Cancan” Dunder Olsson, tränare IFK Örby:

– Är ej helt uppdaterad med vad som har hänt, men sista derbyt mellan Kinna och Skene var för mig en höjdare.

Frank Alm, coach Mark basket:

– Årets prestationer är oerhört glädjande att både Kinna och Skene tog steget upp i trean. Dels behåller man derbyna. Dels blir det en krydda för markfotbollen och vi får se bättre lag på Viskavallen och Vävarevallen.

– Örbydamerna som efter en tuff start kunde resa sig och kvalificera sig för den nya damettan. Det tycker jag är jättekul för idrotten i Mark, att de tog de kliven.

– Vi har en Skenetjej som simmar för Elfsborg, och tvillingarna Nilsson som cyklade hem EM-silver. Det finns mycket man kan vara glad över.

Frank Alm, coach Mark basket
Frank Alm, coach Mark basket Bild: Gustaf Hallin

Tommy Pedersen, nybliven tränare i Kinna IF:

– Jag har dålig koll på vad som hänt i Mark under året men det måste väl vara att Örby lyckades att hänga kvar och att både Kinna och Skene gick upp. Det måste vara första gången det sker.

Tommy Pedersen.
Tommy Pedersen. Bild: Privat

Conny Axelsson, tränare Horreds BTK:

– Vi gjorde två bra matcher nu i december när vi mötte Huskvarna och Torslanda, där vi vann båda. Det var ganska bra.

Emma Häger, basketspelare:

– Det är inte en lätt fråga att besvara, men om jag ska ge mig på ett försök tycker jag en stor händelse var när Mark slog Luleå basket i Kinnahallen för att sedan några veckor senare förlora mot Sjuhärad på bortaplan. Det är roligt hur basketen kan vara så oförutsägbar och spännande. Att det kan vända fort i basket under en match men också över en säsong.

Emma Häger.
Emma Häger. Bild: Kåre Oden

LÄS MER:Basketsvepet: Julskinka och influensaattack

LÄS MER:Monstersviten – 44 raka segrar