Ikoniska sportbilen kommer tillbaka i ny version

Den klassiska Volvomodellen P1800 kallas allmänt för Helgonetbilen. På långfredagen är det premiär för den moderna varianten på bilmässan i Jönköping.

Det är en påtagligt stolt och en aning stressad Torbjörn von Braun som visar upp den nya versionen av Volvos ikoniska sportbil P1800.

– P1800 har ju alltid varit Sveriges heliga graal. Den har ikonstatus.

Det nya namnet är P1800 Saint. Flera års arbete ligger bakom prototypen och om knappt en vecka, på långfredagen, ska den för första gången visas upp för allmänheten. Det sker på Custom Motor Show på Elmia i Jönköping.

– Formmässigt är den original, det är väldigt marginella justeringar som gjorts. Vi har försökt att kombinera modern teknik med klassiska formelement. De som har en känsla för tekniken och som ser vad vi har gjort kommer att uppskatta den, säger Torbjörn von Braun.

Von Braun Sports Cars i Skene är inte det första företaget som försöker sig på att uppdatera den klassiska sportbilen men de har verkligen gått in med själ och hjärta i projektet.

– Jag tror vi har tagit den längst med detaljupplevelsen för ägare och förare. Min förhoppning är att folk ska vilja gå fram och känna på den. Det är den upplevelsen vi vill leverera, säger vd Torbjörn von Braun.

Under projektets gång har han haft kontakt med industridesignern Hans Philip Zachau som hjälp till med detaljarbetet och de har även sett till att få originalformgivaren Pelle Petterssons välsignelse.

Förknippas med Roger Moore och Helgonet

En av medarbetarna som arbetat med den nya versionen är Linus Mistander. Han är en rutinerad racingmekaniker men det här projektet har varit speciellt för honom.

– Det är väldigt spännande, speciellt när vi har utvecklat så mycket grejor, säger Linus Mistander.

Han visar upp en liten sladdklämma som ska sitta i hjulhuset. Till och med en sådan sak har de lagt tid på. Istället för att beställa en standardklämma så har de ritat en egen på datorn och skrivit ut den med hjälp av en 3D-skrivare.

Just att det är en äldre bil med ett eget formspråk gör det extra roligt att lägga ned tid på detaljerna.

– Jag tycker om utseendet, det är väldigt roligt, säger Linus Mistander.

Torbjörn von Braun pekar ut några fler detaljer. På utsidan har de jobbat mycket med formgivaren Pelle Pettersson acceleratorkurva, en linje som återkommer på flera ställen i designen som även kallas för ”bananen” eller ”bandyklubban”.

Dörrhandtaget är integrerat med sidolisten. Själva karossen är gjord i kolfiber för att göra bilen lättare men från utsidan ser det nästan precis ut som bilen Roger Moore gjorde känd i tv-serien ”Helgonet” eller ”The Saint” som serien hette i original.

Gjord för fart

Invändigt är bilen utrustad med en femcylindrig Volvomotor med turbo, dubbelkopplad växellåda, synliga stötdämpare och mysbelysning inne i kupén.

En hastighetsreglerad bakvinge är klar att monteras när Mark-Posten hälsar på.

– Det är en bil som ändå ska klara 250 till 300 kilometer i timmen. Det är inte självklart med en gammal kaross.

När det gäller instrumentbrädan så har de utgått mycket från originalet. Klädseln i innertaket och sätena visar prov på mycket hantverkskunnande och även ratten är designad för att passa in. Eftersom det är en relativt liten bil så har de gjort specialbyggda säten. Moderna bilsäten hade sett stora och klumpiga ut.

Kreativ verkstad

Torbjörn von Braun passar på att berömma sina medarbetare, både för deras hantverkskunnande men också för deras kreativitet.

– Det har varit mycket jobb under en relativt lång period men vi har haft jädrigt kul under tiden. Jag har så duktiga killar och de leker ju fram detaljerna. Där finns en lekfullhet.

Någon prislapp finns det inte ännu.

– Flera miljoner, så mycket kan jag säga. Det går inte att tillverka något sådant här utan att prislappen drar iväg, säger Torbjörn von Braun.

Det finns redan spekulanter men eftersom de fortfarande vill göra lite finjusteringar på prototypen så har företaget inte tagit emot några beställningar ännu.

Vad tror du att Roger Moore hade tyckt om bilen?

– Han hade säkert varit euforisk!

Volvo P1800/1800S/1800ES (1961–1973)

Bilen presenterades 1960 och hade en italienskinspirerad formgivning.

Formgivaren bakom bilen var Pelle Pettersson.

Bilen fick namnet P1800 och började tillverkas 1961. Från början tillverkades den utomlands men från 1963 tillverkades den i Göteborg.

Originalet hade en fyrcylindrig motor på 1,8 liter och 100 hästkrafter.

Modellen vidareutvecklades och bytte beteckning ett par gånger innan de sista bilarna tillverkades 1973.

Totalt tillverkades 39 414 exemplar.

The Saint var en brittisk tv-serie med Roger Moore i huvudrollen som sändes mellan 1962 och 1969. På svenska kallades serien för Helgonet.

Källa: Volvo Cars.

LÄS MER:Skene MS renoverar bilbanan för över en halv miljon kronor

LÄS MER:Fullt upp på plåtverkstaden i Kinna efter halkan

LÄS MER:Här finns lyxiga julklappen du inte vågar önska dig