De varor som faller mest i pris är bland annat kaffe, te och kakao.
De varor som faller mest i pris är bland annat kaffe, te och kakao. Bild: Lars-Erik Gustafsson

Inflationen faller – här är varorna som sjunkit mest i pris

Glädjande besked för alla svenska hushåll: inflationstakten i landet faller. Det innebär att matpriserna sjunker igen. De enda varugrupperna som stiger i pris är sötsaker och glass.

ANNONS

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i juli jämfört med i juni. Nu vänder det alltså igen, och utöver livsmedel har även priserna på el och paketresor sjunkit i augusti.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Ny statistik från Statistikmyndigheten visar att den allmänna prisutvecklingen enligt konsumentprisindex, KPI, uppgick till 7,5 procent i augusti. Det är en minskning från i juli då inflationstakten låg på 9,3 procent.

Små men breda prisförändringar

Det ska inte röra sig om några stora prisnedgångar – men breda. De varor som faller mest i pris är kaffe, te och kakao. I listan sticker även olja och fetter ut.

Pontus Andersson, analytiker på Matpriskollen, ger ett exempel på snittpriset av ett paket normalsaltat Bregott, 600 gram:

– Nu kostar det 58 kronor och i augusti kostade det 61 kronor. Det är en prisnedgång på ungefär 4,7 procent, säger han.

Det stiger i pris

Varorna som ökat mest i pris det senaste året är fisk, glass och sötsaker.

Jämfört med augusti i fjol har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 9 procent. 2021 steg det med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson.

LÄS MER:Riksbanken höjer räntan

LÄS MER:Inflationen bromsar in – mer än väntat

LÄS MER:Experten tipsar: Detta ska du inte göra i en svajig ekonomi