Jacqueline från Tostared driver hundkafé i Göteborg

Tostaredsborna Jacqueline Chambel Casimiro och hennes sambo Marcus Perfjell driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg.
– Jag har alltid drömt om att öppna ett hundbageri, säger hon.

ANNONS
LocationMark||

2019 slog Dog Bakery upp portarna i Stockholm, och innan jul slog deras andra hundkafé upp dörrarna, på Linnégatan i Göteborg. Valet på ägare föll på Jacqueline Chambel Casimiro och hennes sambo Marcus Perfjell.

– Jag följde dem sen de startade 2019 och kände hela tiden att jag själv saknade att ha något här, att hitta på med min hund. För vi promenerade väldigt ofta i Slottsskogen och så kände man efteråt, vad ska man göra nu? Hade något sånt här legat här hade jag gått dit, säger hon.

Drömt om hundbageri

Hon möter upp i kaféet i Göteborg. Ett par hundar och deras ägare likaså. Klockan är strax efter lunchtid och området runt om kryllar av människor.

– Jag har alltid drömt om att öppna ett hundbageri. Men så gillade jag deras koncept i Stockholm, jag tyckte det var väldigt roligt.

På frågan om vad som är den största skillnaden mellan vanliga kaféer och ett hundkafé säger hon:

– Det finns väldigt mycket kaféer som tillåter hund, men de har inget att äta. Så tanken här är att de ska kunna komma hit och fika tillsammans med sin hund. Det är därför vi har både människofika och hundfika. De är väldigt populära pupcakesen som vi kallar dem.

Tostaredsborna Jacqueline Chambel och sambon driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg.
Tostaredsborna Jacqueline Chambel och sambon driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg. Bild: Gustaf Hallin

Det var under sommaren 2022 som planerna började smidas.

Jacqueline driver kaféet i franchise-form. Att det var hon som skulle göra det var inte självklart från början.

– 250 personer sökte att öppna här. Hela den här rekryteringsprocessen var väldigt lång. Relationen med de i Stockholm var viktig att den skulle funka för vi har så tät kontakt med varandra. Vi träffades flera gånger innan vi skulle köra.

Hundtätt område

Jacqueline har nästan daglig kontakt med delägarna i Stockholm, berättar hon.

– Det har varit väldigt långa processer, att starta upp bolag, styra upp med alla leverantörer, utbildning jag behövde gå för att lära mig alla de här sakerna, säger hon och fortsätter:

– Jag kan verkligen rekommendera folk att köra franchise som sitt första bolag. För att man får jättemycket vägledning.

Att hitta lokal beskriver hon som väldigt tufft, men hon var tidigt inställd på att det skulle bli runt Linnégatan och Linnéplatsen.

– Vi har märkt att Linné är det hundtätaste området i Göteborg. Vi märkte under renoveringen att det gick hundar här hela tiden. Vi fick en känsla av att öppna här, för det är en mysig kafégata, och nära Slottsskogen.

Tostaredsborna Jacqueline Chambel och sambon driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg.
Tostaredsborna Jacqueline Chambel och sambon driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg. Bild: Gustaf Hallin

Den 22 december slog de upp portarna.

Hur har det gått tycker du?

– Över förväntan. Vi har inte hunnit göra så mycket reklam. Annars har det varit att folk har rekommenderat till varandra, och det är exakt den marknadsföringen man vill ha egentligen. Det blir så genuint på nåt sätt.

De egna hundarna Helix och Alfie finns också med på jobbet.

– Många kommer hit själva och sätter sig och pratar med någon annan. Det är jättemysigt. Man hade en förhoppning att sånt skulle hända, men inte på den här nivån. Det är väldigt avslappnat. Så fort vi har det lugnt går vi ut och snackar med kunderna.

Apropå att starta sitt första företag säger hon:

– Speciellt i en lågkonjunktur var det väldigt läskigt. Elen var så hög, det var en risk. Samtidigt kände jag att det kunde inte varit ett bättre läge för det var en sån period när folk blev deppiga nästan. Det kändes som att något sånt här behövdes.

– Folk kanske inte köper en ny bil när det är lågkonjunktur, men att gå ut och unna sig en fika med sin hund, det gör en liten grej i vardagen.

Tostaredsbon Jacqueline Chambel Casimiro och sambon Marcus Perfjell driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg.
Tostaredsbon Jacqueline Chambel Casimiro och sambon Marcus Perfjell driver Dog Bakery på Linnégatan i Göteborg. Bild: Gustaf Hallin

Pendlar från Tostared

Varje arbetsdag börjar med en 45 minuter lång bilresa från huset i Tostared till kaféet. Paret kommer från Göteborg, men flyttade till Tostared för drygt ett år sedan, och stortrivs, enligt Jacqueline.

– Vi kände inte till Tostared sen innan. Vi åkte och kollade på huset och älskade omgivningen, vi ville mer ut i naturen och skog. Vi tröttnade lite på att bo centralt. Vi älskar att fiska och gå i skogen med vår hund.

I dagsläget är det bara Jacqueline som jobbar heltid på kaféet, men hon öppnar dörren för att kunna utöka personalstyrkan framöver. Sambon Marcus driver eget företag, men hjälper till mycket.

– I början när man startar vill man avvakta innan man tar in personal, just ekonomiskt. På helgerna måste man vara två. Folk står och väntar på bord. Det är kö. Det är jättekul.

Hon fortsätter:

– Det är otroligt många som har hund nu och den här grejen att man kan hitta på något med sin hund, att det blir speciellt för många. Just det här att gå ut och gå och gå till en hundpark har alltid funnits. Det här blir något nytt och spännande.

LÄS MER:Matkassen är 20 procent dyrare: ”Horribelt”

LÄS MER:Systembolaget lämnar Kinna – byter plats

LÄS MER:Hockeyförening kan få stöd med skenande elräkningar