Kommundansarnas första framträdande i Mark – förskolan var med

Under fredagen hade kommunkoreograferna sitt första publika framträdande i Kinna. De gestaltade texter och dansade tillsammans med Snickaregårdens förskola.
– Om bara en upptäcker oss är vi nöjda, säger Elin Hermansson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKinna|

Det är bitande kallt på Mor Kerstins torg i Kinna. Några klädmånglare hänger upp sina plagg på ställningar närmast Coop och det som fram till i onsdags var Systembolaget. En klassisk rundgångston ljuder över torget och de kommunanställda som församlats lyfter vantarna mot öronen. Felix Skalberg, en av kommunkoreograferna, skuttar graciöst runt för att hålla värmen.

Det är nu nästan ett år sedan beslutet togs att kommunen skulle anlita så kallade kommunkoreografer och Mark-Posten träffade dem när allt var klubbat. Syftet är att sprida dansen som konstform och sedan november är de tre dansarna igång.

– Vi har försökt få en liten överblick över vilka verksamheter som finns i kommunen, säger Felix Skalberg.

Kommunkoreograferna har hälsat på i förskola

Den inledande tiden har handlat om att reda ut vad det är som ska göras under det år de med jämna mellanrum ska verka i kommunen. Felix Skalberg har tillsammans med Elin Hermansson och Gustaf Jönsson, som inte är på plats, bland annat besökt Danskompaniet i Skene och hälsat på i skolor.

En av dem är Snickaregårdens förskola. Elin Hermansson har tagit vara på det intresse för balett som redan fanns hos barnen. De ska också delta i kommundansarnas första offentliga framträdande.

– Vi vill nå ut till de som kanske aldrig hade stött på dans i något annat sammanhang, säger Elin Hermansson.

Men hur många når man här på torget i Kinna en kall fredagsförmiddag?

– Men om vi bara når en som kan få den här upplevelsen så räcker det, säger hon.

Inledningsvis är uppslutningen av publik något nedslående, men visst höjs stämningen betydligt när Snickaregårdens förskola rullar in i stora vagnar med texten ”Turnébuss” textat längst fram.

Kungakronor och höga hattar av papper träs över mössorna. Sedan drar det igång. Maria Richardsson, författaren som under november är artist in residence i Kinna, reciterar ur en av sina böcker och dansarna gestaltar med rörelser.

Sedan involveras också barnen och Felix Skalberg och Elin Hermansson föreställer fåglar med flaxande armar framför något rådvilla telningar. Vid det här laget har en och annan förbipasserande stannat upp för att beskåda tillställningen.

– Det här var lite oväntat, kul att det händer något, säger en kvinna.

LÄS MER:Här är Marks kommunkoreografer

LÄS MER:Helgtips i Mark vecka 46: Författarbesök, knattebio och basket

LÄS MER:Julgranen i Kinna är rest – därför sker det så tidigt