Carl Eliasson, Lärarnas riksförbund, Caroline Ekberg, verksamhetschef vid barn- och utbildningsförvaltningen, Lena Duwe, Lärarförbundet, och Victoria Gustavsson, Vision har gjort en överenskommelse.
Carl Eliasson, Lärarnas riksförbund, Caroline Ekberg, verksamhetschef vid barn- och utbildningsförvaltningen, Lena Duwe, Lärarförbundet, och Victoria Gustavsson, Vision har gjort en överenskommelse. Bild: Mikael Jägare

Kommunen överens med lärarfacken efter tvist

Tvisterna har bland annat inneburit att kommunen tvingats betala skadestånd på en halv miljon till Lärarnas riksförbund och det har varit chefsbyten i skolledningen. Nu är de överens.

ANNONS
|

Turbulensen under förra året har bland annat inneburit att rektorer har sagt upp sig och i början av februari lämnade barn- och utbildningsförvaltningens chef Mari Sandell Molander sitt uppdrag. Facken har bland annat kritiserat kommunen för bristande samverkan och för brott mot medbestämmandelagen, MBL.

I november 2022 uttalade sig Carl Eliasson , föreningsombud för Lärarnas riksförbund, i tidningen Skolvärlden.

”Förvaltningsledningen tar inte upp frågor med oss i fackförbunden över huvud taget. Det händer att de informerar oss i efterhand” sade han bland annat.

Under sommaren 2021 ledde tvisterna mellan kommunen och fackförbunden till att kommunen tvingades betala vite på sammanlagt 510 000 kronor till de olika fackförbunden.

De senaste förhandlingarna har pågått under lång tid men nu har de avslutats. De fackliga organisationerna har gått med på att avstå från att begära ytterligare skadestånd på grund av det ekonomiska läget.

I pressmeddelandet från kommunen lyfts det bland annat fram att samverkan och god framförhållning är viktiga för förvaltningens verksamhet.

”Den gemensamma förhoppningen är att vi nu ska kunna koncentrera oss på att skapa goda förutsättningar för vår verksamhet” skriver kommunen och de fackliga organisationerna i ett gemensamt uttalande”.

Mark-Posten har sökt verksamhetschefen och fackliga representanter för en kommentar.

LÄS MER:Skolchef får fallskärm värd 702 000 kronor

LÄS MER:Efter rapporten – så ser planen ut för förvaltningen i Mark

LÄS MER:Oklar slutnota för kommunens konsultkostnader