Kränkningsanmälningarna i Marks skolor ökar

Antalet anmälda kränkningar och tillbud ökar i kommunens skolor, enligt en rapport från barn-och utbildningsförvaltningen.
– Ju fler tillbud, desto mer underlättar det för mig att skapa en bättre arbetsmiljö, säger Peter Lennartsson, rektor på Solgårdens förskola i Skene.

ANNONS
LocationMark||

Antalet anmälningar om kränkningar har ökat ute i de kommunala skolorna det senaste året. Under höstterminen rapporterades 447 anmälningar, jämfört med vårterminen (363).

Det är pedagogerna som ansvarar för att anmäla när saker händer. Anmälningarna skickas sedan vidare till rektorn och senare till förvaltningen.

Två skolor som sticker ut är Fritslaskolan och Lyckeskolan. Den sistnämnda fick in 59 anmälningar, och Fritslaskolan 50 anmälningar under hösten.

Rapporten delas upp i en del om kränkningar i form av verbala trakasserier, sexuella trakasserier, och fysiskt våld bland annat. Den andra delen handlar om tillbud och olyckor.

Tjänstemännens rapport visar på samma mönster som föregående terminer vad gäller var kränkningarna äger rum. Kränkningar på högstadiet sker främst i korridor/kapprum men även i klassrum. För de lägre åldrarna är det fortsatt skolgården som är den vanligaste platsen för kränkning.

Lyckeskolan i Kinna anmälde 59 fall av kränkningar under höstterminen.
Lyckeskolan i Kinna anmälde 59 fall av kränkningar under höstterminen. Bild: Gustaf Hallin

När det gäller anmälningar om tillbud och olyckor var siffran 431 under hösten. På Solgårdens förskola kom 17 anmälningar om tillbud in, och på Tingvallaskolan kom drygt 70 anmälningar in.

Det går att jämföra med vårterminen för ett år sedan. Då rapporterades 415 tillbud och olyckor in till förvaltningen.

I likhet med tidigare termin är orsaker till tillbud/olyckor är främst fysiskt våld, fall, annan orsak eller kollision med föremål/människor, enligt tjänstemännen.

Av dessa 431 bedömdes 22,1 procent vara av allvarlighetsgraden obetydlig, 55,1 procent begränsad, 20,8 procent betydande och 2,0 procent mycket allvarlig.

Rektorn: ”Det är ett kontinuerligt arbete”

Peter Lennartsson är rektor på Solgårdens förskola och Sandvallsäng förskola. Runt 83 barn är inskrivna på Solgården, och 70 barn på Sandvallsäng. Han har arbetat som rektor på förskolan sedan 2021.

Enligt honom är antalet anmälningar inget som är anmärkningsvärt jämfört med tidigare år.

– 17 tillbud på en hel höst, både olycksfall och risker. Jag tycker inte det sticker ut.

Han tycker det är positivt att fler saker anmäls, för att man ska kunna skapa en än bättre miljö för barn och personal.

– Jag väljer att se det som positivt. Det är allt från att barnen snubblar på skolgården, till interaktionen barnen emellan, där det är risk att det händer saker.

Enligt honom är en förklaring att personalen på förskolan är duktiga på att anmäla tillbud som uppstår, men att man kan bli än bättre på det.

– Det borde göras mer från pedagogerna. Det är ett kontinuerligt arbete.

Delar upp tillbud i två kategorier

Han delar upp tillbuden i två kategorier. Dels såna saker som skulle kunna hända, och saker som hänt. Han ger ett exempel.

– Exempelvis om det kommer tillbud om trädgrenar som sitter löst. Om jag ser en risk att de ramlar ned, då kan jag åtgärda det.

Han lyfter fram ett annat exempel.

– Om man halkar någonstans, då kan vi lyfta det med teknik- och service, så att de kan åtgärda det.

– Ju fler tillbud, desto mer underlättar det för mig att skapa en bättre arbetsmiljö.

Mark-Posten har sökt rektorer för Lyckeskolan och Fritslaskolan under torsdagen, utan framgång.

431 anmälningar om olyckor och tillbud kom in från de kommunala skolorna under höstterminen.
431 anmälningar om olyckor och tillbud kom in från de kommunala skolorna under höstterminen. Bild: Robin Aron

LÄS MER:36 barn får ha förskola i idrottshall efter fuktskada

LÄS MER:Skadegörelse vid skola – rutor krossade

LÄS MER:Fanns inget att göra kvällstid– då öppnade de fritidsgården ”Gårn” i Fritsla