Lagerlokalen i Kinna har blivit golfsimulator

Bröderna Oskar och Viktor Brusk Högberg tyckte att det var svårt att hålla svingen i trim under vinterhalvåret. Nu har de sett till att man kan spela golf på vilken bana man vill i världen – utan att lämna Kinna.

ANNONS
|

– Här har vi det, nu kör vi seriespelsfinal idag, säger Oskar Brusk Högberg, en av drivkrafterna bakom Teebox Indoor Golf Center i Kinna, och gestikulerar ut mot den stora lagerlokalen.

– Vi har kört sex deltävlingar och de åtta bästa gör upp i final här.

På andra sidan en konstgräsmatta med ett flertal golfhål hörs de metalliska smällarna av golfklubbor som träffar. Vid tre simulatorboxar står lika många gäng och slår mot en projektorduk på vilken man kan följa bollens bana.

Varit lekland och paintballhall

– Det har varit ett lekland här, sen var det någon paintballhall. Kollar man noga ser man paintballkulor som sitter kvar i taket, de har gått bärsärk här, säger Oskar Brusk Högberg.

Men när han, brodern Viktor Bruks Högberg och Joakim Nilaeus (som inte är på plats) var här första gången var det tomt och nedgånget.

– Vi har själva tillsammans med några från golfklubben [Marks golfklubb] byggt båsen och hängt upp nät, en firma från Borås la konstgräset, säger han.

– Det är en riktig puttinggreen fast inomhus, vi har fyllt med sand för att det ska bli så naturtroget som möjligt. Det är lite lutning som du kan se, det har vi fixat med gipsskivor och betong.

Nervöst med elpriserna

Första november slog de upp portarna för första gången men redan innan sommaren började hela projektet med att få i ordning allt. Förutom att fixa simulatorer, puttinggreen och nät till driving range så var uppvärmningen ett problem, med tanke på elpriserna.

–Det var vi väldigt nervösa för i början. Men tillsammans med fastighetsägaren har vi investerat i luftvärmepumpar. Det gjorde en jätteskillnad, det är klart att det var dyrt i december men det hade varit det dubbla med det gamla systemet, säger Oskar Brusk Högberg.

Kan spela i Kalifornien från Kinna

Vid en av projektordukarna står Erik Bergman och lutar sig mot räcket som skiljer simulatorboxarna från puttinggreenen.

– Jag förlorade mot honom du pratade med innan men det är kul ändå, säger han.

En mackapär med flera kameror är placerad framför utslagspunkten. Det är den som räknar ut och simulerar bollens bana, ja, till och med hur många varv i sekunden bollen snurrar. Med simulatorn kan man spela på banor i soliga Kalifornien från vintriga Kinna.

– Vi är väl här en gång i veckan och spelar, det är kanon att man kan spela på vintern med. Man håller formen, man tappar inte så mycket. Under våren måste man ju annars hämta upp, man har lite startsträcka i början av säsongen, säger Erik Bergman.

Tror du att du kommer slippa det nu?

– Ja, det hoppas jag, annars är det inte värt investeringen, säger han och skrattar.

Erik Bergman har spelat golf nästan hela livet och lägger fortfarande mycket tid på det. Under sommarsäsongen spelar han fyra eller fem rundor i veckan.

– När man var yngre spelade jag ännu mer. Men nu satsar jag inte lika mycket så jag spelar mer och tränar mindre vilket är najs.

Samarbetar med Marks Golfklubb

Teebox Indoor Golf Center drivs i tätt samarbete med Marks Golfklubb. Johan Kumlin är klubbchef där.

– Vi hyr av Teebox så vi kör kurser här med swing, chipp och putt och allt. Vi startar faktiskt grönt kort-kurs här, säger Johan Kumlin.

– Så de som startar upp nästa vecka kommer i princip vara färdigutbildade när säsongen drar igång, de ska bara göra sitt spelprov, säger han.

Har kostat närmare miljonen

Medlemmar i golfklubben får rabatt på inomhusbanan och styrelsen har även kontor i lokalen.

Satsningen har gått på närmare en miljon men Oskar Brusk Högberg, som annars jobbar på Ludvig Svensson, ser optimistiskt på framtiden.

– Som det ser ut nu ska vi klara första året utan att gå för mycket back. Det är ju så i början att folk ska våga sig hit, säger han.

– Jag var med i elitlaget för 15 år sedan och på vinterträningarna fick vi vara i Rydals gympahall och slå in i nät, det var de träningsmöjligheterna som fanns. Nu får man något helt annat.

LÄS MER:Hyresgästföreningen om jätteprojektet i Assberg

LÄS MER:Hade 40 katter i hemmet – kan behöva skjuta 31 av dem

LÄS MER:Mario Kart på riktigt när Rydals Herrgård kör AW