Lägre priser hos Västtrafik gäller året ut – efter politiska turerna

Sänkningen av biljettpriset under våren blir av – efter att oppositionen röstat ner sitt eget förslag om att stoppa den.

ANNONS
|

I januari höjdes Västtrafiks biljettpriser med 2,6 procent och redan i slutet av april ska de sänkas tillbaka till förra årets nivå. Det efter att regionens nya rödgröna styre lagt en ändringsbudget.

Ett tag såg det ut som att den rödgröna sänkningen skulle stoppas. Alliansen, med stöd av SD, föreslog nämligen det i februari och med majoritet i regionfullmäktige hade det varit möjligt att få igenom. Nu dras det tillbaka.

– Vi ser hur det har landat och vi ser hur Västtrafik har möjlighet att ändra. Då har vi sagt: låt frysningen vara kvar, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen till Göteborgs-Posten.

Anledningen till att Alliansen drar tillbaka förslaget är att en tredje ändring skulle ta onödig tid och energi för Västtrafik. Moderaterna är fortsatt emot sänkningen, berättar Holmin för tidningen.

– Vi tycker fortfarande att det är fel, och tycker det är märkligt att sjukvården ska betala för en kommande lågkonjunktur men inte kollektivtrafiken. Det vi säger nu är att vi ska ta igen den här uteblivna höjningen under de tre åren som kommer efter.

När GP frågar Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, hur stor sannolikheten är att det blir höjningar kommande år svarar hon såhär:

– Det jag ser är att vi nu tar fram en strategi tillsammans, och tittar på hur man långsiktigt kan finansiera kollektivtrafiken. Det finns många sätt att göra det på. Man kan till exempel titta på hur vi ytterligare kan öka andelen som betalar – det är en del som Västtrafik redan i dag har uppdrag om – och man kan också köra mer där det finns en högre självfinansieringsgrad.

En enkelbiljett för en vuxen kommer att bli en krona billigare från och med den 23 april, och en månadsbiljett blir 20 kronor billigare.

Fakta: Västtrafiks priser före och efter sänkningen

Från och med den 23 april sänks biljettpriserna hos Västtrafik med i genomsnitt 2,6 procent, tillbaka till 2022 års prisnivå. Priset för en vuxen, som åker inom en zon, blir då följande (nuvarande pris inom parentes):

Enkelbiljett: 35 kronor (36 kronor)

1 dygn: 115 kronor, ingen sänkning

3 dygn: 230 kronor, ingen sänkning

30 dagar: 815 kronor (835 kronor)

90 dagar: 2 200 kronor (2 255 kronor)

365 dagar: 8 150 kronor (8 350 kronor)

Källa: Västtrafik