Landvetter utrymdes – misstänkt väska var ofarlig

Ett misstänkt farligt föremål hittades på Landvetter flygplats under fredagseftermiddagen. Terminalen spärrades tillfälligt av. Föremålet bekräftades slutligen som ofarligt. Händelsen är avslutad.

ANNONS

Larmet om den övergivna väskan inkom strax efter klockan 13.30 på fredagen. Personal på plats spärrade av terminalen vid gamla inrikes och flygtrafiken från Landvetter stoppades. Ambulans, räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Vi behöver ta reda på vad som är i väskan, sa Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

Flygtrafiken ställdes in

Resenären Lena Ljungberg, från Karlsborgs kommun, stod utanför i folkhavet. Hon och hennes systrar var på väg till Kreta. De hade precis parkerat och kommit in i terminalen vid halv två, men nästan omgående tillsagda av vakter att lämna terminalen.

– Vi blev lite utjagade, berättade Lena Ljungberg.

Hon fortsatte:

– Vi har inte hört någonting från flygbolaget. Vi bara väntar. Säkerhetskontrollen kommer nog bli ganska fullt belamrad med människor, så man får hoppas att de har vett att sortera in alla i avgångsturordning.

Till Grekland skulle också paret Andreas Galle och Eva Björk. De uppskattade att de stått utanför och väntat på besked i över en timme. De stod vid självincheckningen när de fick lämna terminalen.

– Det kom en man som sa ”lämna omedelbart”, så då gjorde vi det. Det var väldigt lugnt när människor lämnade, berättade Andreas Galle.

Väl utanför läste de en nyhetspush om att det fanns en misstänkt väska inne på flygplatsen.

– Jag saknar lite information, sa Eva Björk som tröstade sig med att det ”i alla fall inte är minus 20 ute”.

Tidigare skrev Swedavia på sin hemsida att de hade en pågående säkerhetshändelse. I samband med det uppmanades resenärer att följa instruktionerna på plats.

– Inga flyg avgår just nu, men ankommande landar. Det beror på när polisens bedömning är klar, sa Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Var en ofarlig väska

Strax före klockan 15 stod det klart att väskan var ofarlig.

– Vi kunde konstatera att den här övergivna väskan som hittades vid säkerhetskontrollen var ofarlig. Ägaren till väskan är hittad och avspärrningarna hävda, sade Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

Varför misstänkte man att väskan var farlig?

– Det blir så när en väska är övergiven på en flygplats, det är stor säkerhet runt sådant och Swedavia slog larm.

Vid klockan 15 kunde flygtrafiken från Landvetter återupptas.

LÄS MER:Hittade stöldgods i trädgården – var grannens grejer

LÄS MER:Därför fick kungen ingen gåva av Härryda kommun

LÄS MER:Efter Hulebäckselevens brännskador – Härryda kommuns utredning snart klar