Långhelg på Hanatorps camping - då kommer gästerna

Trots att kalendern bara pekar på mitten av maj så har människor redan börjat strömma in på Hanatorps camping.
– När det är långhelg kommer många säsongare hit, berättar driftchef Julia Nyberg. Hanatorps camping har plats för 150 gäster

Kristi himmelsfärd innebär extra ledighet för många svenskar. Och är man säsongare är resan till Hanatorps camping inte långt borta.

– Så fort solen kommer fram så märker man att människor kommer hit, säger Julia Nyberg.

Hon har jobbat på Hanatorps camping sedan 2018 och har sedan en tid tillbaka varit driftchef. För hennes och campingens del så är det snart högsäsong. Men redan nu håller platserna på att bli fullbokade.

– Av våra elstationer så är 95 procent uppbokade. Idag väntar jag på att få checka in 15 nya gäster, säger hon.

Påsken som tradition

Och även om det dröjer till tyskarna och nederländarna kommer till campingen under högsäsongen så har svenskarna redan belägrat campingen sedan några veckor tillbaka.

– Vi har alltid haft skärtorsdagen som öppningsdagen. Då är det grönt ljus att vara här så mycket man vill.

Men innan de öppnar portarna för allmänheten så är det ett stort jobb som ligger bakom.

– Under vintern är det mycket administrativt arbete för mig. Jag jobbar kanske tio timmar i veckan och gör det på sidan av studier. Men servicehusen måste underhållas och en rejäl storstädning på campingen sker, förklarar Julia.

Hon berättar också att de inom snar framtid hoppas på att få ett nytt servicehus. I dagsläget har de tre stycken, men två av dem är placerade väldigt nära varandra vilket gör det opraktiskt och fördelningen bland gäster blir ojämn.

– Vi vill att alla gäster ska ha lika nära till ett servicehus. Vi har förberett och är beredda på att installera ett nytt servicehus, men vi väntar på besked från kommunen om bygglov, säger hon.

Totalt har campingen 150 platser varav 120 är med el och 30 av dem utan el. Och även om gästerna så smått har börjat strömma in, så dröjer det ett tag innan det är smockfullt.

– Högsäsongen drar igång vid midsommar och pågår fram till mitten av augusti ungefär.

Men Julia Nybergs personliga högsäsong har redan börjat.

– Jag är tillgänglig dygnet runt.

Alla är välkomna på campingen, allt från barnfamiljer till pensionärer. Men den passar nog bäst för de i övre medelålder.

– Vi riktar oss främst mot 55+, vi har inte jättemånga aktiviteter utan det är mest lugnet och sjöläget som lockar våra besökare, säger hon.

Vid bygg- och miljönämndens möte 16 maj tog politikerna i nämnden beslut om att campingen skulle få bygglov för servicehuset. Hanatorps camping hade ännu inte fått information om detta när intervjun gjordes.

LÄS MER:Robertho planerar redan för julafton

LÄS MER:Sis ungdomshem går upp i stabsläge: ”Drastiska åtgärder”

LÄS MER:70 kvadratmeter stort hus i Örby sålt till nya ägare