Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist – spara vatten

SMHI:s prognoser visar fortsatt uppehållsväder. Nu varnar länsstyrelsen för en eventuell vattenbrist och uppmanar invånare att spara vatten.

ANNONS
|

På flera håll i länet är flödena i vattendragen under det normala, särskilt i de södra och västra delarna, enligt länsstyrelsen. Därför uppmanar myndigheten nu till att börja hushålla med vatten.

– Den som tar ut vatten från en sjö, å, brunn eller källa måste nu vara extra uppmärksam och bedöma hur det påverkar naturen. Det kan vara lantbrukare, idrottsföreningar och fastighetsägare som vattnar sina odlingar, idrottsplaner och golfbanor och trädgårdar, säger Dan Hellman, Länsstyrelsens enhet för vattenärenden, i ett pressmeddelande.

För att minska risken för framtida problem, om torkan fortsätter, vill länsstyrelsen att invånare börjar spara på vattnet i god tid.

– Grundvattenmagasinen fylls i princip bara på under höst och vinter och för att vattendrag och sjöar ska fyllas krävs mycket regn, eftersom en stor del av nederbörden så här års avdunstar och tas upp av vegetationen.

Förutom att vattenbrist kan ställa till det för människor och verksamheter kan det även få konsekvenser på andra håll. Länsstyrelsen skriver att brunnar kan sina, byggnader kan få sättningar och naturen kan ta skada.

Det här kan du göra

Du som har kommunalt vatten: Följ läget via kommunens webb. Det är din kommun som avgör när det behöver införas bevattningsförbud eller andra restriktioner.

Du som har egen brunn eller tar ut vatten från vattendrag eller sjö: Följ aktuell vattensituation hos Länsstyrelsen, SMHI och Statens geologiska undersökning och följ rekommendationerna på Länsstyrelsens webb. När det är riktigt torrt bör du kolla information dagligen. Kontrollera vilka bestämmelser som gäller för vattenuttag och bedöm om ditt vattenuttag är tillåtet eller om du behöver söka tillstånd eller göra en anmälan.

Du som har djur: Planera så att djuren har vatten om det skulle bli vattenbrist.

Tips för att spara vatten finns på Krisinformation.se

Källa: Länsstyrelsen

LÄS MER:Ny sökinsats i Öxabäck: ”Vill få med så många som möjligt”

LÄS MER:En tvåkilos pulversläckare räddade familjens villa i Kinna: ”Vårt älskade hus står kvar”

LÄS MER:Feststämning vid Mariebergsparken på nationaldagen