Lärlingsutbildning ska rädda nästa generation orgelbyggare

I den gamla svarven i Hyssna byggs det nu orglar för fullt. Men fler hade det kunnat bli för det är svårt att hitta rätt kompetens.
– Det finns jobb, säger orgelbyggare James Collier.

ANNONS
LocationHyssna||

Utifrån ser det inte ut att vara mycket verkstad i den gamla svarven i Hyssna. En skylt vittnar om att Sätila of Sweden har ett lager här och om det inte hade lyst i ett fönster på andra våningen hade man tagit det för övergivet.

Men tar man sig runt hörnet till baksidan hittas rätt dörr, men innan dess: en påse med fyra avhuggna hjortben på marken. Något vi ska återkomma till.

James Collier öppnar och släpper in i de något kyliga lokalerna. Han är från England men har i tjugo år bott och byggt orglar i Sverige. Tillsammans med Allan Fagerlund och Anna Rieck driver han Colliers Orgelbyggeri.

– Vi skulle behöva någon till men det är svårt att hitta orgelbyggare, säger James Collier.

Började som sextonåring

Efter att ha passerat själva verkstaden med hyllor av orgelpipor och diverse maskiner slår vi oss ner vid ett gediget träbord i fikarummet. James Collier var sexton år när han slog in på banan som än idag är hans yrke.

– Jag var skoltrött. Jag hade skolkat ganska mycket så de ville att jag skulle gå om ett år. Då hoppade jag av, säger han.

På den engelska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen kollade han in lapparna på väggen. De jobb som fanns för en outbildad sextonåring var mest lager- och restaurangarbeten.

– Det var inte så lockande men bland alla lapparna fanns ’orgelbyggare söker assistent’. Jag hade inte tänkt på att det jobbet fanns, säger han.

Italien lockade men det blev Göteborg

För exakt 20 år sedan genomförde Göteborgs universitet ett stort projekt där en barockorgel skulle byggas. James Collier hade sett sig omkring efter jobb runt om i Europa, egentligen lockade Italien, men det var i Göteborg han hamnade.

– Tanken var att undersöka hur man kunde återskapa gamla tekniker för att bygga något i gammal stil, ungefär som med Ostindiefararen, säger han.

Som av en händelse var båda hans kollegor också delaktiga i projektet på olika sätt. Allan Fagerlund snidade registerandragen till orgeln och Anna Rieck deltog som ett led i sitt examensarbete under ingenjörsutbildningen. Det färdiga instrumentet finns nu i Örgryte nya kyrka i Göteborg.

Att de tre skulle samlas under samma tak 20 år senare är en ganska osannolik slump. Allan Fagerlund bor i Skene och var utbränd av arbetet som slöjdlärare. Han satsade istället på egna firman där han byggde och underhöll diverse barockinstrument. Själv spelar han viola da gamba, ett celloliknande instrument som dog ut efter franska revolutionen. Pandemin satte tvärstopp för affärerna.

– Så såg jag annonsen, ’medhjälpare på orgelverkstad’. James, han känner jag, och i Hyssna! Jag har aldrig svarat på en annons så snabbt, säger Allan Fagerlund.

Svårt att hitta kompetens

Anna Rieck var trött på arbetet som miljöingenjör där hon jobbat med utsläpp från fabriker och kraftverk. Hon ville greja mer och sitta mindre vid datorn och såg också att James Collier sökte hjälp.

– Jag hade inte samma självklara ingång som Allan med snickeriet men hade lite annan erfarenhet som var intressant, säger Anna Rieck som nu har jobbat på firman i ett år.

För det är inte det lättaste att hitta orgelbyggare. James Collier hade diskuterat med kollegor i branschen och såg ett tydligt behov av att hitta nya som kan hitta till yrket. Genom en god vän på en snickarfirma fick han höra talas om ett lärlingsskap via Leksands folkhögskola.

– Smala hantverksyrken kallas det, det kan vara dekorsnickare eller perukmakare, säger Anna Rieck.

Hon har nu kunnat tillgodogöra sig den tid hon varit på orgelbyggeriet och kan om 1,5 år kalla sig utbildad orgelbyggare. Även om det tar längre tid än så att lära sig alla moment.

Bygger orgel till Vinslöv

Jobbet går både ut på att underhålla och reparera befintliga orglar och att bygga nya. I dagarna fick de rycka ut till Agunnaryds kyrka i Småland för underhållsarbeten. Och i Vinslöv i Skåne behövs en sprillans ny orgel som gänget har fått i uppdrag att bygga.

– Den blir helt mekanisk, den enda elektroniken är fläkten och lampan, säger Allan Fagerlund.

Ända in på 30-talet fick kyrkvaktmästaren sitta i en liten alkov i orgeln och trampa för att det skulle bli något ljud. Den som nu byggs till kyrkan i Vinslöv kommer att ha den funktionen men mestadels drivas av en elektrisk fläkt.

– Det ska gå att spela på den när det är strömavbrott, men det finns också några organister som föredrar att någon faktiskt trampar, säger James Collier.

Hjortben till tangenterna

Och på tal om excentriska organister – det där med hjortbenen utanför. I samband med beställningen blev de levererade av organisten i Vinslöv. Hjorten är nämligen Smålands landskapsdjur och visst vore det passande om tangenterna var tillverkade av hjortben.

– Jag tänkte att det skulle vara rensade ben men de hade bara sågat av dem. Ingen av oss har velat eller orkat rensa, naturen får sköta det, säger James Collier och skrattar.

Orgeln kommer att bli fem meter hög men det är egentligen ingen stor orgel i sammanhanget. De ännu större sköter kollegorna på Tostareds kyrkorgelfabrik bättre.

– Han är jättekunnig och duktig och väldigt bra på sin sak, säger James Collier och syftar på Tore Johansson som är tredje generationen som driver orgelfabriken i Tostared.

– Vi skulle inte kunna bygga sådana orglar.

Kantor i möbelsnickare i samma person

Nej, projekten i orgelbyggeriet i Hyssna är något mindre och det historiska värdet lägger de stor vikt vid. Vid restaureringar kan det föras långa diskussioner om exakt vilken historisk tidpunkt en viss orgel ska återställas till, då det ofta skett löpande reparationer och modereringar under deras ofta flerhundraåriga livstid.

Den som känner sig manad att bli kollega med gänget i Hyssna ska gärna också vara historiskt och musikaliskt intresserad.

– Eller kantor och möbelsnickare i samma person, det skulle vara perfekt, säger Allan Fagerlund.

LÄS MER:Nu ska gamla stadshotellet värderas

LÄS MER:Som Lerins lärlingar – men i Mark – ”Jag älskar den här dagen”

LÄS MER:Mjölkbonde i Fotskäl prisas av kungen: ”Vi har precis fått vår guldmedalj”