Lovisa vill få andra att se världen som hon ser den

Lovisa ”Artist” Olsson kommunicerar hellre med musik och text än att prata. På Skene bibliotek gör hon det med sina bilder tagna under sena promenader.

ANNONS
LocationSkene||

På Skene bibliotek står nu ett antal skymningar utställda i entrén. Konstnären bakom bilderna heter Lovisa ”Artist” Olsson, 15. Hon har svårt att kommunicera via tal med människor hon precis träffat så hennes specialläraren Abiir Scott Rossi hjälper till.

– Lovisa har autism och kommunicerar mycket mer med andra kreativa sätt, till exempel fotografier, säger Abiir Scott Rossi.

Lovisa ”Artist” Olsson nickar.

För henne är bilderna ett sätt att ta med betraktaren till sin värld.

– Du tar många häftiga bilder och visar mig dem och via bilderna visar du också vad som intresserar dig och vad du fokuserar på, säger Abiir Scott Rossi.

Bilderna tagna under sena promenader

Tillsammans fick de idén att visa upp bilderna för allmänheten. Lovisa ”Artist” Olsson delar in sina bilder i olika kategorier och en av dem är de tagna precis när solen gått ner och himlen skimrar i allsköns färger. Utställningen kallar hon också för ”Skymning”.

– Du tar många bilder på himlen och du är uppe sent och gillar att vara vaken på natten. Du gillar att se världen när det är tyst och tar mycket bilder när det är skymning, säger Abiir Scott Rossi.

Skriver också fanfiction

Men egentligen är bilderna bara en av alla konstformer Lovisa ”Artist” Olsson ägnar sig åt. Hon skriver också musik, redigerar videos, målar och skriver fanfiction.

Fanfiction är berättelser som kan vara en fortsättning på existerande böcker, filmer eller – som i Lovisa ”Artist” Olssons fall– vara baserade på en musikgrupp. Hon håller upp mobilen och ett pågående projekt med en ansenlig mängd kapitel som handlar om Le Sserafim.

– En k-popgrupp, säger Lovisa ”Artist” Olsson.

Abiir Scott Rossi har precis läst senaste boken.

– Jag satt som på äggskal, du skriver så bra och det är så spännande, väldigt många ”turn of events”, säger hon.

I den beskrivande texten till senaste boken kan man läsa att den unga kvinnliga huvudpersonen har flyttat från storstan till den mindre orten Loonaville.

Är Loonaville en omskrivning för Skene?

Lovisa ”Artist” Olsson ler men skakar på huvudet.

Föräldrarna har accepterat sena promenader

Hennes föräldrar har blivit tvungna att vänja sig vid att dottern tar sena promenader. Uppgörelsen är att hon alltid ska ha med sig telefonen och vara anträffbar. Ibland är de med på promenaderna.

– De har accepterat att det är så du fungerar, säger Abiir Scott Rossi.

Men de sena vanorna får sina konsekvenser när det gäller skolan. Lovisa ”Artist” Olsson håller upp fyra fingrar.

Sover du fyra timmar per natt?

Hon skakar på huvudet.

Du går och lägger dig klockan fyra?

Hon nickar.

Ny utställning planerad

Lovisa ”Artist” Olsson går till skolan tre gånger i veckan för en timmes undervisning per gång. Det är vad som fungerar för henne just nu. Och med själva utställningen vill hon också visa upp sin värld och bli accepterad och respekterad för exakt den hon är, utan att behöva motivera.

– Anledningen är din egen men det är viktigt att bli accepterad för det ändå. Oavsett vad som gör att du gillar att gå ut och ta bilder på natten, att det inte behöver vara så stor grej, säger Abiir Scott Rossi.

Nästa planerade utställning är redan planerad, ”Random Animals” ska den heta. "Skymning” håller på över hela sommaren och en bit in på höstterminen på Skene Bibliotek.

LÄS MER:Vernissage för estetelever med Barbie, rådjur och soldater

LÄS MER:En hyllning till Markbygdens textilarv när Väverskans dag firades

LÄS MER:Nätverket Surtans Dalgång ställer ut på Kinna bibliotek