Man får två månaders fängelse för utpressning

För två år sedan köpte mannen en tv-spelkonsol av en privatperson. Senare krävde han pengarna tillbaka och hotade personens familj. Nu döms han i Borås tingsrätt.

ANNONS

Det började med att en privatperson i Mark sålde en tv-spelkonsol till en man för 2 000 kronor. Efter ett tag började köparen höra av sig via telefonsamtal och meddelanden och ville ha tillbaka pengarna och mer än så. Om betalningen inte skedde skulle han skada säljaren, dennes familj och deras bilar. Enligt en av målsägarna ska mannen ha hotat att ”slå av hans näsa eller käkben.” Som mest ska den nu dömde mannen ha begärt 9 000 kronor.

TV-spelet var ”hackat”

Enligt domen ska köparen ha upptäckt att konsolen var ”hackad” och att han inte kom åt sina konton. Vidare uppger mannen att pengar dragits från hans kort och att privata bilder hamnat på nätet. Han säger också att han drack en hel del alkohol under perioden. Rätten anser att hans krav är så ”vaga och märkliga” att de kan lämnas utan avseende. Mannen är tidigare dömd för bland annat bedrägeri.

Mannen döms nu till en månads fängelse för försök till utpressning och eftersom brottet begåtts under prövotiden efter en villkorlig frigivning tillkommer ytterligare en månad. Påföljden blir alltså i praktiken två månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd på 16 260 kronor till de drabbade.

LÄS MER:Snart kan frågan om ny idrottshall avgöras

LÄS MER:Det hände under cyberattacken mot trygghetslarmen

LÄS MER:Skola varnar för cannabisgodis – gummibjörnar med THC hittat hos skolbarn