Många sörjer den döde jägaren från Mark: ”Jag har förlorat min bästa vän”

Jaktlaget försökte förgäves återuppliva mannen efter vådaskottet i lördags. Många sörjer nu den omkomne jägaren från Mark. Rizah Jazari berättar om sorgen efter sin bästa vän.
– Han har betytt mycket för mig och min familj, säger han.

Mannen var bosatt i Marks kommun och olyckan skedde i Alingsås. Något som Alingsås Tidning rapporterade om under söndagen.

Jan Johansson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Borås, berättade då att mannens vänner i jaktlaget utan framgång försökte återuppliva honom på plats.

Omtyckt av många

I en lokal Facebookgrupp i Mark har hundratals människor visat sitt stöd.

”Det är bara extremt överväldigande och overkligt att det smittsamma leendet aldrig dyker upp ute på bygden igen, detta är en så otrolig förlust för oss alla”, skriver en person.

”En av de trevligaste och mest inspirerande människor jag stött på”, skriver en annan.

Mark-Posten har pratat med vänner till den omkomne mannen.

– Vi har känt varandra i 17 år. Jag har förlorat min bästa vän, säger Rizah Jazari.

De var både kollegor inom samma bransch och vänner privat. Rizah träffade honom så sent som i fredags då han fick syn på honom på väg hem med bilen från Borås. Han stannade till och sa hej och de skämtade med varandra som vanligt.

När Rizah fick dödsbeskedet kontaktade han genast den avlidne mannens familj som han månar mycket om.

– Jag reagerade väldigt starkt, han var den bäste mannen som funnits och han har betytt mycket för mig och min familj. Han var alltid glad, alltid pigg och skrattade mycket.

Ville inte tro att dödsbeskedet stämde

En av personerna som skrivit om sin saknad i Facebookgruppen är Carl-Henrik Posse, som fick reda på dödsolyckan genom ett telefonsamtal.

– Det var oerhört dystert och ledsamt och det första jag gjorde var att ifrågasätta om beskedet stämde, men det gjorde det så klart. Det var en fantastisk människa som jag högaktade på många olika sätt, så det känns fruktansvärt, plötsligt och tragiskt, säger han.

En tredje person, som vill vara anonym, säger så här:

– Han var en glädjespridare och han var som en fadersfigur för mig.

Ingen misstanke om brott

Utredningen kring olyckan leds av Greta Larsson, förundersökningsledare i Alingsås. På måndagseftermiddagen är hon förtegen om händelsen med hänsyn till de anhöriga, som hon inte talat med ännu.

– Vi vet att mannen vådaskjutit sig själv och att skadorna blev så allvarliga att han avled. Polisen gör en dödsfallsutredning men det är inget som inkluderar någon misstanke om brott i nuläget, säger hon.

Extremt ovanlig typ av dödsolycka

Dödsolyckor i samband jakt är extremt ovanliga. Det berättar Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet. 1985 infördes kravet på jägarexamen, vilket är en en milstolpe i sammanhanget.

– Före det, på 70-talet, var det relativt vanligt med dödsolyckor i jakt. Då var det flera dödsfall per år men nu är det kanske en var tredje år, säger han.

Sedan 80-talet har säkerheten utvecklats successivt med olika insatser och Svenska Jägareförbundet erbjuder idag även utbildningen ”Vård i det vilda”, där jägarna får lära sig att ta hand om skador på både människor och djur. Magnus Rydholm är imponerad över jaktlagets reaktion.

– Jag vill beklaga till de närstående men det är fantastiskt att jaktkamraterna i en sån här svår situation hade sinnestillståndet att försöka rädda vännens liv, även om det inte hjälpte.

Helena Lyckoskog, eftersökningsjägare i Alingsås och Vårgårda, har aldrig hört talas om någon liknande olycka kring Alingsås.
Helena Lyckoskog, eftersökningsjägare i Alingsås och Vårgårda, har aldrig hört talas om någon liknande olycka kring Alingsås. Bild: Veronika Hohenstein

Ingen liknande olycka kring Alingsås

Helena Lyckoskog är eftersökningsjägare i Alingsås och Vårgårda. Hon har aldrig hört talas om någon liknande olycka i trakterna.

– Det här är en fruktansvärd olycka som är högst unik men när det handlar om laddade vapen så finns det risker, konstaterar hon.

Hon känner inte till några detaljer kring händelsen men påpekar att jägare gör en noggrann säkerhetsbedömning innan ett vapen avfyras.

– Man får sig en tankeställare när något sånt här händer men det är ingen idé att spekulera. De som inte är insatta i jakt tänker alltid att det är ett handhavandefel men det kan också vara tekniska fel som inte människan kan påverka.

Även Richard Schwartz, ordförande i Svenska Jägareförbundets Alingsås, framhåller att det finns många tänkbara orsaker till tragedin. På måndagseftermiddagen vet han inga detaljer kring olyckan, inte ens var i Alingsås den skett.

– Jag behöver mer information för att kunna uttala mig om själva händelsen men det måste vara många olyckliga omständigheter som ligger bakom, säger han.

LÄS MER:Jaktolycka – man död efter att ha träffas av eget skott

LÄS MER:Planerna växer för arenan – påverkar bilister och skolan

LÄS MER:Inbrott på aktivitetsanläggning i natt