Markbo döms för våldtäkt mot barn – pågick i flera år

En Markbo i 25-årsåldern våldtog två barn upprepade gånger under flera år, samt utsatte sina offer för en rad andra brott av sexuell karaktär. Mannen dömdes till skyddstillsyn i tingsrätten, men nu har hovrätten skärpt straffet och dömer mannen till ett flerårigt fängelsestraff.

|

Brotten uppdagades när ett av offren berättade om "olämpliga lekar för länge sedan i en lekstuga”. När polisen började utreda misstankarna berättade mannens två offer om hur de upprepade gånger utsatts för övergrepp och våldtäkter medan de själva var minderåriga.

Ett av offren berättar att övergreppen började när hen gick i mellanstadiet och att de upphörde först i högstadiet.

Mannen, som bor i Marks kommun, och som i dag är i 25-årsåldern, började utsätta barnen för övergrepp när han själv var i övre tonåren.

Hovrätten skärper straffet

Under utredningen har båda offren förhörts, men när fallet gick upp i tingsrätten bedömdes enbart ett av offrets vittnesmål som trovärdigt.

Det och den, i tingsrättens mening, bristande stödbevisning, gjorde att rätten tidigare i år dömde mannen till skyddstillsyn för två fall av sexuellt ofredande.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten som nu skärper straffet ordentligt och dömer mannen till tre års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn, oaktsam våldtäkt, flera fall av sexuellt ofredande och flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Hovrätten beslutar även att mannen ska vara häktad fram till dess att han kan börja avtjäna sitt straff.

Caroline Pantzar som varit målsägarbiträde för det yngre av de två brottsoffren säger att hovrätten har gjort en korrekt bedömning av bevisningen och även gjort en korrekt brottsrubricering.

– Domen innebär en upprättelse för min klient. Hen har blivit utsatt för sexuella övergrepp under en lång tid av en betydligt äldre gärningsman, säger Caroline Pantzar.

Båda offren bedöms som trovärdiga

Till skillnad från tingsrätten tillskriver hovrätten båda offrens vittnesmål stor trovärdighet. I domen benämns offret vars vittnesmål inte ”höll” i tingsrätten som målsägande 2.

I sin dom skriver hovrätten:

De uppgifter som målsägande 2 har lämnat får starkt, indirekt stöd av annan utredning. Det gäller inte minst den berättelse som målsägande 1 har lämnat. Hovrätten värderar hens uppgifter på samma sätt som tingsrätten har gjort. Även hovrätten anser alltså att målsägande 1 har gett ett trovärdigt intryck.”

Utöver fängelsestraffet döms mannen till att betala skadestånd på 210 000 kronor respektive 40 000 kronor till offren.

Mannen nekar till brott och menar att det hans offer sagt inte stämmer, eller att barnen självmant gick med på det han utsatte dem för.

Mark-Posten har sökt mannens försvarsadvokat för en kommentar.

LÄS MER:19-årig barnvåldtäktsman får sänkt straff i hovrätten

LÄS MER:Man döms till fängelse för flera sexualbrott mot barn – flicka i Mark utsatt

LÄS MER:Man i 40-årsåldern misstänks för våldtäkt mot barn