Marks kommun vill haka på trenden med coworking – att jobba tillsammans

Nyligen anordnade Creative Cluster, en sammanslutning för kreativa näringsidkare i Sjuhärad, en coworkingdag på Lygnern i Sätila. Camilla, Malin och Stina från Marks kommun var några av deltagarna.
– Det är första gången för oss, det är ett fantastiskt koncept, säger Camilla Olsson, näringslivsutvecklare.

ANNONS
|

Totalt deltog 18 personer när Creative Cluster, CC, anordnade en heldag för småföretagare. Vissa vill sitta med datorn och få gjort allt som de hade gjort på sitt vanliga kontor, medan andra gärna samtalar med andra i ett mer avslappnat format.

– Projektet finansieras av Boråsregionen och vi genomför åtta träffar per år i olika kommuner i Sjuhärad. Jag är projektledare för coworkingen och verksamhetsansvarig för Creative Cluster, säger Ingrid Nyman.

Det är härligt att träffa entusiastiska människor och lyssna på andras idéer och tankar.

När Mark-Posten är på besök startade dagen med gemensam frukost där alla deltagare presenterade sig för varandra. Sedan bjöds det på en kort föreläsning av Carina Ridenius från PIK Presentationsteknik. Fokus var på pitch och hur man bäst förklarar vad man erbjuder, gör eller säljer som företagare.

Co-working med Creative Cluster på Lygnern pensionat och konferens i Sätila. Katrin Magnusson, verksamhetsansvarig på Lygnern, såg till att allt fungerade under dagen.
Co-working med Creative Cluster på Lygnern pensionat och konferens i Sätila. Katrin Magnusson, verksamhetsansvarig på Lygnern, såg till att allt fungerade under dagen. Bild: Boel Ferm

Sedan var det eget arbete eller samtalsgrupper fram till den gemensamma lunchen på en närliggande restaurang. Dagen fortsatte med eget arbete med paus för fika.

– Deltagarna kom från i stort sett hela Sjuhärad och näringslivsenheten från Mark deltog också, säger Ingrid Nyman.

Hon fortsätter:

– Vi är mycket stolta och glada över den här satsningen och tackar kommunalförbundet och de andra kommunerna för hjälp att möjliggöra det.

Företagare jobbar tillsammans och knyter kontakter

Näringslivsutvecklarna Malin Silow och Camilla Olsson samt destinationsutvecklare Stina Hallhagen deltog från Marks kommun och fick ett eget rum att arbeta tillsammans i.

– Vi jobbar med det dagliga här i dag, jag och Camilla har bland annat haft ett möte med en företagare som pitchat en idé, säger Malin Silow.

– Vi har ju ett behov att mötas och inspireras. Speciellt i kreativa och kulturella näringar, säger Camilla Olsson.

Från vänster i bild destinationsutvecklare Stina Hallhagen och näringslivsutvecklarna Malin Silow och Camilla Olsson.
Från vänster i bild destinationsutvecklare Stina Hallhagen och näringslivsutvecklarna Malin Silow och Camilla Olsson. Bild: Boel Ferm

Hon och Malin Silow tycker att coworking är ett ”klockrent koncept”.

– Den här dagen är fullbokad, det är ett kvitto på att det finns ett behov av coworking. Förutsättningarna finns, vi har många fina fina föreningar och organisationer i Mark, säger Malin Silow.

Från Hyssna deltog Pia Johansson. Hon jobbar som regionchef på ett företag med kontor i Göteborg och huvudkontor i Stockholm.

”Coworking ger nya infallsvinklar och kontakter”

Pia Johansson är också med i CC:s styrelse och tycker att det är viktigt att vara engagerad i det som CC gör.

– Dessutom tycker jag att coworking är en intressant arbetsform för det ger mycket energi. Det är härligt att träffa entusiastiska människor och lyssna på andras idéer och tankar.

Hon tycker att jobba tillsammans ger nya infallsvinklar och nya kontakter som hon antagligen inte skulle ha hittat annars.

Pia Johansson bor i Hyssna. Hennes kontor finns i Göteborg och Stockholm men den här dagen valde hon att arbetes från Sätila.
Pia Johansson bor i Hyssna. Hennes kontor finns i Göteborg och Stockholm men den här dagen valde hon att arbetes från Sätila. Bild: Boel Ferm

– Jag har mycket att göra och älskar att sitta med min dator och höra småprat från olika håll, knapprandet på en dator eller två och sorlet utifrån.

Pia Johansson anser att är man ett mindre bolag och kanske arbetar helt själv är det viktigt att ibland kunna träffa andra i samma situation för att utbyta erfarenheter och utmaningar.

– Men jag tror även att om du är i ett företag med många anställda är det bra att aktivt engagera sig och träffa personer i andra branscher. Jag har som mål att gå på fler coworking event under hösten och uppmanar fler att hoppa på.

Coworking – så här gör Creative Cluster

Ett koncept där syftet är att skapa en arena som ska främja affärer, relationer och nätverk samt kompetensutveckling.

Under åtta heldagar per år ses cirka 15 företagare varje gång och delar måltider, föreläsningar och arbetstid tillsammans.

Dagen startar med frukost och presentationsrunda innan den efterföljande relativt korta föreläsningen tar vid.

Tanken är att föreläsningen alltid ska ge nya insikter eller kunskaper som kan påverka entreprenörerna i deras företagsutveckling.

Under de fria timmarna är det upp till deltagarna själva att nyttja tiden så som de själva vill.

Det skapas förutsättningar, deltagarna skapar innehåll och värde.

Det unika med konceptet är vi att alternerar våra träffar över sex olika kommuner i Sjuhärad och att miljön ska inspirera och bjuda in till härlig stämning.

LÄS MER:Småföretagskonjunkturen i Sjuhärad är högst i Sverige – Mark ligger bra till

LÄS MER:Nya miljonprojektet i Mark ska hjälpa nyanlända till jobb

LÄS MER:Sanningen om Mark visas på Almedalsveckan