Marks taekwondoklubb satsar på tävlingar – alla ska kunna vara med

Ljudnivån är hög i Tygrikeshallen i Kinna. De står på rader och sparkar högt i luften, små människor i vita kläder. Samtidigt ropar de högt. Det är träning på Marks taekwondoklubb för barn mellan sex till elva år. Klubben är en av de föreningar som har fått bidrag från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

ANNONS
|

Snart åker tolv tävlande med tränare och föräldrar för att tävla i Helsingborg på lördag. Marks taekwondoklubb fick nyligen 30 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

– Det kostar 400 till 500 kronor per person som tävlar. Vi vill betala det så att alla kan vara med, säger Håkan Stidell som startat och driver klubben.

Här tränar alla åldrar och för närvarande är det tre olika grupper som övar. De samsas med andra grupper i Tygrikeshallen, där det finns en klättervägg och utrustning för att träna cirkus.

Marks Taekwondoklubb tränar. Här den yngsta gruppen
Marks Taekwondoklubb tränar. Här den yngsta gruppen Bild: Boel Ferm

– De har kö på barn som vill gå på cirkusskola. Vi kommer att flytta till den nya Ängskolan, då får övriga här mer plats, säger Håkan Stidell.

Flyttar till nya lokaler

Han berättar att han i samråd med kommunen och Skanska har fått hjälpa till att inreda en ny lokal för kampsport i skolan. Den blir på 400 kvadratmeter och förväntas vara inflyttningsklar cirka 2025.

Föräldrarna som är med på tisdagens träning följer uppmärksamt sina barns träning. Zahari Ivanov är där med sin sexåriga dotter Zara.

– När hon provade det här fanns det ingen annan sport sedan, säger han.

Vad är roligast?

– Att träna sparring, man ska ha västar, hjälmar och skydd på sig då.

Trots att det är 40 barn av 45 anmälda till kvällens träning råder det disciplin. Barnen får ropa högt men dessemellan är det alldeles tyst. Som när tränaren förklarar vad de ska göra.

– Denna gången vill jag att alla sparkar så hårt och snabbt de kan, uppmanar Håkan Stidell.

Men vad gör de? Marks Taekwondoklubb värmer upp.
Men vad gör de? Marks Taekwondoklubb värmer upp. Bild: Boel Ferm

Snart ökar ljudnivån igen när barnen koncentrerat sparkar mot varandra. Den som tar emot slagen har blå så kallade mitsar på sig, endast dit får sparkarna riktas.

– Vi pratar med barnen om att inte missbruka taekwondo. Det är sällan några skador, barnen är så fokuserade och har uppsikt när de tränar.

Varför ska man träna taekwondo?

– För att bli smidigare och mer vältränad, tekniken är viktig, gemenskapen likaså och vi har stor respekt för varandra, många tjejer som tränar får bättre självförtroende, säger Michaela Särnbäck, tränare och gift med Håkan Stidell.

Ödmjukhet är också en viktig egenskap som lärs ut, att vara både en bra vinnare och förlorare. Ilska hör inte dit, alla respekterar varandra.

– Har du haft en dålig dag på jobbet är det så klart skönt att sparka, säger Michaela Särnbäck.

Det finns en hel ordlista med uppmaningar på koreanska, som charyot – givakt, och shijak – börja/starta och kaljeo – stopp/bryt.

På lördag blir det tävling. Den yngsta tävlande från Mark är sju år och den äldsta 30 år.

– Kaljeo! ropar Håkan Stidell, när träningen är slut.

Zara Ivanov visar hur det ska se ut.
Zara Ivanov visar hur det ska se ut. Bild: Boel Ferm

Taekwondo

Taekwondo (TKD) betyder "fotens och handens väg" och är en kampsport och OS-gren, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt på sparkar än de flesta andra liknande kampsporter.

Sportens grundare, Choi Hong Hi, tränade en karatestil, shotokan, bland annat under dess grundare Gichin Funakoshi, och menade att han blandat denna kunskap med tekniker från äldre, koreanska, kampsporter.

Källa: Wikipedia.

LÄS MER:Pengaregn över föreningar– taekwondoklubben satsar

LÄS MER:Markstjärnan på landslagsuppdrag

LÄS MER:Felix, 23, uttagen till landslaget

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.