Nu är det inflyttning i Kinnas nya landmärke

Sedan i måndags har det varit full aktivitet i det nybyggda huset i Kinna centrum med över trettio nya bostadsrätter som ska fyllas. Två av dem som flyttar in är Emma Simunov och David Wallenbring.
– Nyproducerat är alltid kul. Det är en fräsch och fin lägenhet och bra läge, säger Emma Simunov.

Hon är 21 år och sambon David Wallenbring är 25 år, detta är deras första gemensamma lägenhet. De har bott i Kinna tidigare och har sina arbetsplatser nära Kinna. Nu ser de fram mot att få inreda sin trerumslägenhet.

– Vi ser fram mot att få inreda ett helt nytt ställe och få större boyta, säger Emma Simunov.

De får tänka till när det gäller visa inredningsdetaljer eftersom de bor högst upp i huset med snedtak.

Fastigheten heter Överås och ligger intill gallerian i centrum.

Från radhus i Åsa till lägenhet i Kinna

I våningen under dem håller Britt Ailm, 73 år, på att flytta in. Hon är en av dem som har flyttat längst.

– Jag har bott i Åsa sedan 1995 men min dotter bor i Örby. Det är därför jag flyttar hit nu, på ålderns höst, säger Britt Ailm och skrattar.

Tidigare har hon även bott i Skåne och i Jönköpingsområdet. Redan för 1,5 år sedan var hon i Kinna för att titta på läget och ta del av planerna.

Från början hade hon tänkt flytta in i ett seniorboende i Åsa men när det drog ut på tiden så insåg hon fördelarna med Kinna och närheten till dottern och barnbarn.

– Det såg väldigt trevligt ut och på den vägen är det.

Det var inte svårt att få sålt radhuset.

– Åsa är ju väldigt attraktivt. Nu har jag bott i sex veckor hos min dotter och det har fungerat jättebra.

Möblerna har varit magasinerade under tiden och en flyttfirma har skött det praktiska.

– Man ska inte slita ut sin släkt. De behöver jag sedan, säger hon och skrattar.

Britt Ailm har fått göra sig av med ganska mycket möbler, från att ha bott i ett tvåplans radhus så ska hon nu bo i en tvårummare med stor balkong. Nu ska hon börja utforska Kinna med omnejd.

– Det är det jag ser fram mot. Det är en ny epok i livet. Jag hoppas kunna gå med i en kör, jag har varit med i en seniorkör i Åsa.

Blandning av äldre och yngre i huset

Hon och det yngre paret i våningen ovanpå är nog ganska representativa för vilka som kommer att flytta in i huset.

Anne Ludvigson i Ludvigson Invest AB säger att det förmodligen kommer att bli en blandning av yngre människor som flyttar till sin första lägenhet och också ganska många äldre, som har sålt sitt hus för att få ett mer bekymmersfritt boende med tillgång till hiss och garage i huset. I åldrarna däremellan finns det inte lika många nyinflyttade.

Ludvigson Invest AB är exploatör och byggherre men nu lämnar företaget över till bostadsrättsföreningen som kommer att äga fastigheten i fortsättningen.

– Det känns jättebra. jag tycker att vi har fått ett jättefint hus som blir ett nytt landmärke för Kinnaborna. Det är en stor sak för oss och det är en stor sak för dem som ska flytta in. Flytta gör man inte så många gånger, säger Anne Ludvigson.

Hon tillägger att hennes egen mamma, Clay Ludvigson, är en av dem som ska flytta in.

Platschefen Mattias Salomonsson vid Serneke Sverige AB är också nöjd.

– Det har varit ett fantastiskt fint projekt. Det har varit ett gott samarbete med alla underentreprenörer, säger Mattias Salomonsson.

Stressiga veckor fram till inflytt

Två av dem som har arbetat praktiskt med byggprojektet det senaste halvåret är snickarna Björn Johansson och Daniel Fredriksson. De arbetar för underentreprenören Jia byggtjänst. De är kvar ett tag till efter att huset har besiktigats och kompletterar sådant som behöver fixas i lägenheterna.

– För mig känns det bra, jag bor i Örby så jag har haft nära till jobbet, säger Björn Johansson.

Daniel Fredriksson har varit med och byggt tre andra hus närmare Skene tidigare så han känner till orten bra. Han säger att de har några stressiga veckor bakom sig men nu är han nöjd och stolt när han ser hur lägenhetsinnehavarna flyttar in.

– Det här är den lugnaste veckan hittills. det är roligt att se att allt har funkat, säger Daniel Fredriksson.

En annan person som har hållit på länge med projektet är mäklaren Malin Petermann på Fastighetsbyrån Mark och Svenljunga.

– Nu har de börjat flytta in och det känns kul. Det är en spännande vecka. Det är väldigt mycket positiv energi, säger Malin Petermann.

Hon konstaterar att 33 av totalt 44 lägenheter är sålda.

– Vi har några lägenheter kvar att sälja, ett tiotal finns kvar. jag tycker nog att det har gått bra med försäljningen trots den här marknaden som råder.

Inflyttningen sker successivt under hela veckan.

LÄS MER:Stor minskning av bygglov– så går det för byggföretagen

LÄS MER:Fler bostäder ska byggas i Horred – ny detaljplan

LÄS MER:Lägenheterna i Kinna centrum har snart sålt slut