Nu öppnar Marks nya mikrobryggeri i Rydal

Vid månadsskiftet lanseras ölet från det just nu enda mikrobryggeriet i Marks kommun. I veckan går det första lasset till Rydals herrgård från Hemgårdens bryggeri. Bryggaren Mathias Nyström visar stolt upp lokalerna.
– Det är precis klart. Här kommer vi förhoppningsvis att ha gårdsförsäljning, säger Mathias Nyström.

|

Nere i källaren har han installerat en gammal köpmansdisk som fanns på fastigheten tidigare och en antik kassaapparat och lite andra dekorationer, jämte ölbackar och all teknisk utrustning som hör till ett mikrobryggeri.

Han har nyligen fått klart alla tillstånd som behövs för att få brygga och sälja öl.

Intresset för öl och att brygga för hemmabruk är något som har hängt med de senaste tio, femton åren.

– Vart jag än kommer så köper jag det lokala sortimentet. Det är det som har drivit mig till det här. Det saknas något lokalt här, säger Mathias Nyström.

När vänner har fått smaka så har de blivit imponerade av hans brygder, nu känner han att han vågar ta hobbyn ett steg längre.

– Det finns ju inga mikrobryggerier på orten, jag har saknat det. Det finns efterfrågan på lokalt öl.

Det har funnits bryggerier tidigare i kommunen som har sålt öl till allmänheten men dessa är inte längre aktiva enligt vad Mark-Posten känner till.

Rydals herrgård är första kunden

Första och hittills enda kunden är Rydals herrgård, i veckan ska de få sin första leverans av det specialbryggda julölet Rydals vinter ale som passar till julbordet. Herrgården är nästan granne med bryggeriet.

– Det blir min första kund. Det är jättekul, de är väldigt bra att ha att göra med. De är väldigt framåt.

Mathias Nyström siktar på att ha en småskalig produktion och kanske nå ut till fler restauranger i närområdet och eventuellt Systembolaget.

– Vi ska testa så här nu. Det kommer att räcka till det lokala sortimentet på Systembolaget om jag vill men vi börjar lite försiktigt. Man vill inte bli för kaxig, säger han och skrattar.

Han är 39 år och driver bryggeriet tillsammans med hustrun Jennie Nyström som bland annat designat etiketten tillsammans med sin svägerska och fixat inredningen. Sedan två år tillbaka bor de och de två barnen i huset i Rydal som kallas för Hemgården. Huset från 1870-talet var i ganska dåligt skick från början men nu har de fått ordning på det mesta. Det har tidigare varit både vandrarhem och arbetarbostäder.

Till vardags driver Mathias Nyström en målarfirma med tio anställda under högsäsong.

Satsar på lager och ale

Vintertid hoppas han få mer tid till att brygga öl så att han kan bygga upp ett litet lager. Ölbryggandet kommer att vara en bisyssla även i fortsättningen även om han räknar med att lägga tio timmar i veckan på det.

– Det är litet men det ska ju också vara ett mikrobryggeri. Jag kan göra upp till hundra liter på en gång. Jag vill inte skala upp det, det ska kännas personligt och hantverksmässigt.

På lång sikt hoppas han som sagt att kunna sälja ölet direkt till kunderna, bryggeriet är förberett för att de ska kunna ha gårdsbutik.

Regeringen har som ambition att tillåta gårdsförsäljning av alkohol från 2025 men än så länge är det bara ett förslag.

Sortimentet består än så länge av tre öl. Det är en lageröl, en IPA och så julölet som är en lite sötare och mörkare variant.

– Vi vill inte göra för komplicerat öl, jag försöker hålla det till bassmakerna.

Lagerölet är inspirerat av klassisk tjeckisk pilsner. Ölsorten IPA är en förkortning för India Pale Ale och Mathias Nyström använder en humlesort från Nya Zeeland som heter nectaron.

– Den är väldigt blommig. Den har blivit väldigt uppskattat av de som fått testa. Sedan är jag inte unik på något sätt.

LÄS MER:Så går det till när Systemet flyttar till Skene

LÄS MER:Skenebon Sonny är bäst i Sverige på ölbryggning

LÄS MER:Gårdsförsäljning inte aktuellt för Dugges