Nu ska alla gamla lysrör bytas ut i Marks kommun efter EU-beslut – tar 8 år till

De nya EU-direktiven för ljuskällor som börjar gälla 1 mars kommer att innebära ett jättearbete när bland annat alla skolor i Marks kommun ska byta ut gamla lysrör och armaturer.

ANNONS

– Jag vill inte utmåla oss som några helgon men vi har börjat tidigt och dragit igång det här. Det är ju miljonbelopp som vi lägger på lampor i år, säger Thomas Poddig.

Han är teknisk chef för lokalförsörjning i Marks kommun och har överblick över alla de skolkorridorer, klassrum och idrottshallar och andra kommunala inomhusmiljöer där det används många lysrör som ljuskällor.

– Det här är väldigt vettigt för man sparar mycket energi men man ska ju få tag på grejorna också. Vi jobbar ju ganska hårt med energisidan. Men jag tror att det här har tagit branschen lite på sängen och det kommer att bli ett uppvaknande för hela Sverige.

Flera års arbete

Förändringen och behovet av omställning har varit känt länge men omfattningen blev större än förväntat i och med att även de så kallade T5-lysrören ska fasas ut.

Thomas Poddig kan inte säga hur många lysrör och i många fall är det hela armaturer som behöver bytas ut i kommunen. Han räknar med att det kommer att ta åtta år innan allt är utbytt. De påbörjade arbetet redan för två år sedan.

– Vi får se vad vi mäktar med, det är ju en pengafråga för oss men så här ser det ut i varje skola i hela landet. Vi har börjat och vi kör det ganska hårt framåt.

Den nybyggda Lyckeskolan fick rätt armaturer från början och så blir det även i den nya skolan som byggs i Skene. Kommunen har bytt ut alla gamla armaturer i Gamla Fritslaskolan.

– Det är en riktigt gammal skola från 1905.

Generellt så byts den äldsta och sämsta belysningen ut först. Ibland blir det mer omfattande arbeten, det beror på hur tak och fästen ser ut.

Kan bli lysrörsbrist

De största energislukarna är de ljuskällor som finns i idrottshallar, det är många lysrör och det är långa brinntider. Där lönar det sig relativt snabbt att byta. I mindre rum som toaletter är det inte lika ekonomiskt att byta ut armaturer eller lysrör men på sikt måste det också fixas eftersom det inte kommer att gå att få tag på vare sig rätt lysrör eller reservdelar i många fall.

Kommunen har ramavtal med en grossist och har kontakt med ljusexperter där för att beställa ljuskällor som dels är framtidssäkrade och dels ger rätt ljuskvalitet. Det är viktigt i skolor exempelvis att eleverna få rätt läsljus.

Thomas Poddig upplever att även om det funnits tid att förbereda sig så är det risk att det blir problem för belysningsbranschen att hinna leverera när alla kommuner och myndigheter i hela Sverige börjar sin omställning.

Daniel Klaesson på Markskruv & Bygg Kinna AB är en av de hantverkare som hjälper till när det behöver bytas lysrör.

Mark-Posten träffade honom i samband med att Stationskiosken flyttade in i nya lokaler i Kinnas nya resecentrum.

– De skulle ändå byta några trasiga lysrör då passar vi på att byta samtliga till nya, säger han och skruvar loss ett rör under en maskin.

Utfasning av lysrör och lampor

1 mars 2023 ska alla ljuskällor som säljs ha den nya energimärkningen.

Bakgrunden är att EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver. Användningen av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Förutom att de gamla lysrören innehåller kvicksilver, är de inte heller lika energieffektiva som LED-lysrör och andra LED-alternativ.

Kraven för belysningar beräknas medföra en besparing på 42 TWh årligen inom EU från och med år 2030.

I beräkningen som gjordes 2018 ingår inte utfasningen av T5-lysrör, så besparingen blir ännu större.

Det kommer inte att vara förbjudet att använda de lysrör som fasats ut men det kommer inte att gå att köpa nya likadana.

Det finns en tidtabell för när olika sorters lysrör ska fasas ut från marknaden. Här är ett axplock:

• Kompaktlysrör fasas ut 24 februari 2023.

• Kompaktlysrör med en livslängd på 20 000 timmar eller mer fasas ut 24 augusti.

• T8 och T5-lysrör (2,4 och 5 fot) ska fasas ut 24 augusti.

Källa: Energimyndigheten.

LÄS MER:Vad hittas om hundra år i Skene?

LÄS MER:Från Boston och college till Kinna – möt basketstjärnorna

LÄS MER:Vattenhjul driver belysningen till kvarnen